Test: 'All season banden zijn prima banden'

Als u voornamelijk in Nederland rondrijdt met uw auto bent u prima uit met all season banden. Dat maakt de ANWB op uit een eigen test met lokale ANWB's van verschillende Europese landen.

winterbanden

Voor de bandentest heeft de ANWB dit jaar de bandenmaat 235/55 R17 bekeken. Dat zijn de wielen die doorgaans onder een middenklasse SUV liggen en die hebben ook vaak All Season-banden als standaard gemonteerd. Omdat een All Season-band een compromis is tussen de zomerbanden en de winterbanden, scoren ze natuurlijk nergens uitmuntend. Sterker nog: er is geen enkele band die meer dan twee sterren scoort. Dat staat volgens de ANWB voor matig, maar de club vertelt er meteen bij dat volgens de Nederlandse normen twee sterren al vrij goed zijn omdat het hier bijna alleen maar regent.

Wel concluderen de testers dat de banden onder kleinere auto's beter werken dan onder de middelklasse SUV's. De conclusie: "Ten opzichte van echte zomer- of winterbanden, hebben alle geteste all seasonbanden duidelijke tekortkomingen of zwaktes op tenminste één hoofdonderdeel. Tegelijkertijd is het wel zo dat je met deze banden veel veiliger onderweg bent dan wanneer je ervoor zou kiezen het hele jaar door met zomer- of juist met winterbanden te rijden. We raden deze banden dus niet af maar we adviseren ze alleen omdat het hele jaar door op zomerbanden (of winterbanden) een nog slechter alternatief is."

Daarbij merken ze wel op dat het allerbeste toch is om in de zomer op zomerbanden te rijden en in de winter op winterbanden. Maar wie niet wil wisselen en toch altijd de best mogelijke grip wil hebben komt prima uit bij de All-Seasonbanden.

De testresultaten zijn hier te vinden.