U rijdt nog steeds op winterbanden

Het is augustus, er komt een hittegolf aan en u rijdt nog steeds op winterbanden? Waarom, ga als een dolle naar de garage, want dit is gevaarlijk.

Winterband

Het is de dag van het jaarlijkse persbericht van de BOVAG: het is loeiheet en een half miljoen auto's rijdt nog steeds op winterbanden. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar het is ook dom en duur, want ze slijten veel harder in deze omstandigheden.

Neem afgelopen zondag, toen tijdens de Grand Prix zowel Lewis Hamilton als Valtteri Bottas lek reden in de slotfase van de Grand Prix. Ze reden op de verkeerde banden. Da kan u ook gebeuren met uw winterbanden als u met caravan en gezin naar Frankrijk of Oostenrijk rijdt.

De BOVAG schrijft: "Tijdens een controle van 1.658 auto’s op diverse plekken in het land ontwaarde BOVAG afgelopen week bij 5,3 procent nog steeds winterbanden. Dat percentage correspondeert op een totaal wagenpark van 9 miljoen met bijna 500.000 autobezitters die ondanks temperaturen van boven de 30 graden en een aanstaande hittegolf op winterbanden rijden."

Opvallend is dat het volgens de BOVAG vooral om veel oude en kleine auto's gaat. Daarnaast zagen de controleurs dat sommige auto's verschillende bandensoorten hadden. Bijvoorbeeld winterbanden op de voorwielen en zomerbanden op de achterwielen.

Het was niet alleen kommer en kwel, ook zagen de controleurs van de garagistenbond dat er veel auto's op vierseizoenenbanden stonden. Die zijn in alle omstandigheden gemiddeld. Maar goed, als u nou een leasebak rijdt en uw winterbanden nog steeds onder de auto zitten omdat u tijdens de corona-lockdown niet naar de garage durfde, dan is dit wellicht het moment om toch het zomerrubber even te laten installeren.