'Duidelijkheid Grand Prix van China komt eind oktober'

De race in Shanghai is opnieuw op de kalender verschenen. Net als vorig jaar is het echter helemaal niet zeker of de F1 de totalitaire staat überhaupt binnen zal kunnen komen. F1 CEO Stefano Domenicali hoopt eind oktober op meer duidelijkheid.

'Duidelijkheid Grand Prix van China komt eind oktober'

Na twee jaar COVID zijn alle verloren races weer teruggekeerd op de kalender. Dit jaar zijn Australië, Japan en Singapore weer van de partij, en op de nieuwe kalender voor 2023 is ook China opnieuw opgenomen. Net als vorig jaar is het echter helemaal niet zeker of die belofte ook echt ingelost zal gaan worden.

China kampt nog altijd met uitbraken van het ooit zo gevreesde virus, en slaat deze met karakteristiek harde hand neer. Onder het 'zero-COVID' beleid legt de CCP nog altijd extreem strenge lockdowns op. Twee weken geleden werd de 21 miljoen inwoners tellende stad Chengdu nog volledig verzegeld.

Shanghai tijdens de lockdowns.

Bubbels en inreisverbod

Vanwege de harde aanpak van de Chinese overheid is de internationale sport in het land maar moeizaam weer op gang gekomen. De Olympische Winterspelen konden alsnog plaatsvinden, maar alleen met de verplichting van strenge bubbels voor alle deelnemers, media en ander personeel. De kans dat de Grand Prix eenzelfde lot beschoren is is uiteraard relatief groot. Afhankelijk van de precieze situatie zou China zelfs opnieuw een inreisverbod kunnen hanteren.

Exitstrategie

In een vergadering van Liberty Media probeerde F1 CEO Stefano Domenicali zijn bazen en investeerders gerust te stellen over het lot van de lucratieve race. Volgens de Italiaan zal alles duidelijk worden na het Nationale Congres van de Communistische Partij van China eind oktober. Het regime zal naar verwachting op het congres de nieuwe koers van het land naar buiten gaan brengen:

"We geloven dat we een duidelijke richtlijn voor wat het scenario voor China in de toekomst is binnen het einde van dit jaar. Want dat is iets wat, zoals jullie weten, vanuit het politieke perspectief, er is een groot evenement daar aan het einde van oktober."

Voor het geval dat Winnie de Pooh zich toch tegen de Grand Prix keert heeft de F1 een exitstrategie. De nieuwe datum in april wordt namelijk geflankeerd door twee lege weekenden, waardoor er geen logistieke problemen zullen ontstaan als de race onverwacht toch afgelast moet worden.

Formule 1
  • BrunoPress