Scoor een oranje driewieler met 150 pk R1-motor

Klaar met de lockdown? Of het leven in het algemeen? Dan kun je nu jezelf op een kleurrijke manier de dood injagen door Bong Bug met Yamaha R1-motor te halen.

Scoor een oranje driewieler met 150 pk R1-motor

We horen het je al denken: dat is een rare Reliant Robin. En dat klopt deels. De Bond Bug was Reliant’s poging om de driewieler sexy te maken. De oubollige, vierkante Reliant Regal had het imago van een langzae plastic doos voor invaliden en mensen die geen autorijbewijs wilden halen, iets waar Mr. Bean altijd dankbaar gebruik van maakte..

Met de aankoop van driewieler concurrent Bond Motor Cars durfde het management van Reliant het aan om spannender model te maken. Mocht de auto falen, dan had het Reliant merk in ieder geval geen schade opgelopen. In 1970 kwam die auto uit in de vorm van de Bond Bug.

Annoying Orange

Het was in feite een ingekorte Reliant Regal met wat prototype onderdelen van de Robin. De plastic tweezitter had geen deuren, maar je kon het dak naar voren klappen om in en uitstappen makkelijker te maken. In plaats van echte deuren kreeg je canvas panelen die je aan de auto kon ritsen om de regen buiten te houden. Je kon alle kleuren kiezen die je wilde, zo lang dat fel oranje was. En dat voor £9 meer dan je voor een Mini kwijt was.

Wat motoren betreft bleef het bescheiden. Je had de keuze uit een 700 cc viercilinder met 29 of 31 pk. Daarmee kon je een top halen van maar liefst 122 kilometer per uur. Later werd een 750 cc blokje beschikbaar met welgeteld 32 pk. En dat is de versie die je hier voor je ziet. Althans, dat was het.

Superbike

Deze Bug 750ES is namelijk voorzien van een eenliter vierpitter uit een Yamaha YZF-R1 superbike. Met vijf kleppen per cilinder produceert het blok maar liefst 152 pk bij een oorsplijtende 10.500 toeren per minuut.

Dit maakt de Bond Bug een levensgevaarlijke voetzoeker. Volgens de advertentie is het driewielertje in staat om in 3,5 seconden de 100 te bereiken. Of ie dat op alle drie wielen doet is niet bekend.

Nette swap

Aan de foto’s te zien heeft de vorige eigenaar niets bespaard bij het doen van de swap. Zelfs een blik op de motorruimte maakt niet meteen duidelijk dat we te maken hebben met een raket.

De zesversnellingsbak van de Yamaha is ook perfect geïntegreerd en lijkt zelfs bediend te worden met het originele pookje. Alleen het getransplanteerde dashboard en de dubbele uitlaatpijpen maken duidelijk dat dit geen standaard Bug is.

No reserve

Veilinghuis Arcturial biedt de extreme Bond aan met een geschatte opbrengst tussen de 20.000 en 30.000 euro. Er is echter geen reserve, dus misschien kun je voor een schijntje deze stoplichtsprintkoning aanschaffen.

Zorg er wel voor dat je genoeg ruimte hebt om het ding af te remmen: de advertentie rept geen woord over nieuwe ho-ijzers. Met drie kleine trommelremmetjes kan het dus nog wel eens spannend worden.

Algemeen
  • Artcurial