De wereld was geschokt toen Ferrari in 2011 met de FF op de proppen kwam. Een Ferrari met een hoge daklijn en een achterklep was voorheen ondenkbaar. Al in 1984 kwam Zwitserse knutselaar Franco Sbarro met de Sbarro Super Eight. Dit felrode blok gecondenseerde eighties styling verenigde het praktische, hoge silhouet van een hatchback met de opwindende aandrijflijn van een Ferrari 308 GTB.
Super Twelve
De Super Eight was echter niet de eerste auto die Sbarro bouwde rond dat concept. In 1981 verscheen de vergelijkbare Super Twelve. Die auto was echter veel te extreem voor straatgebruik. Achterin de two-tone hatchback lagen twee aan elkaar gekoppelde Kawasaki Z-1300 zescilinders, elk met hun eigen vijfversnellingsbak.
Franco Sbarro had ervoor gezorgd dat beide bakken met een enkele pook bedien konden worden, maar een twaalf-in-lijn en twee versnellingsbakken was natuurlijk een veel te ingewikkeld concept. Desondanks kon met de 250 pk die de 2,6 liter L12 produceerde de 100 kilometer per uur in 5 seconden aangetikt worden, mede dankzij het lage gewicht van 800 kilogram.
Super Eight
De Super Twelve was een hit als een showcar, maar Franco Sbarro wilde de auto toch wat praktischer maken. Zijn oplossing was om de body van de Super Twelve te fuseren met het onderstel en de aandrijflijn van een Ferrari 308 GTB quattrovalvole. De auto kreeg hierdoor beschikking over een 3,0 liter, 32 kleppen V8 met 260 pk.
Als je handig was met de van de Ferrari overgenomen gated shifter kon je dankzij het onveranderde gewicht een paar tienden van de acceleratietijd van de Super Twelve afsnoepen. Ook de topsnelheid was sterk verbeterd: van 201 kilometer per uur voor de Twelve naar 220 kilometer per uur voor de Eight.
Alle luxe
In tegenstelling tot de spartaanse Super Twelve is er bij de Eight niet beknibbeld op het interieur. Smaakvol lichtbruin leer, textiel en tapijt maakt de cabine een aangename plek om te zijn.
Ondanks het feit dat de dwarsgeplaatste motor tegen je rug aanligt is er zelfs een volledig stereosysteem aanwezig. Gezien het nette, goed verzorgde interieur is het dan ook geen verrassing dat de Super Eight gewoon de weg op mag. Het ding staat zelfs op Nederlandse platen.
Te koop
De ultieme eighties hot hatch staat bij de toepasselijk genaamde handelaar Speed 8 Classics in het Belgische plaatse Malle, bij Antwerpen. Speed 8 vraagt €155.000 voor de one-off. In de markt van vandaag is dat bijna goedkoop te noemen. Dus als je op zoek bent naar een van de meest extreme postercars aller tijden maar toe toch ook een paar zakken aardappelen mee wil nemen moet je nu je kans pakken.
- Speed 8 Classics