Investico en De Groene Amsterdammer, Trouw en de Gelderlander hebben een nogal opvallende conclusie kunnen trekken uit een onderzoek. Eén enkele kalkoenboerderij op de Veluwe stoot net zoveel stikstof uit als we met zijn allen besparen door overdag 100 kilometer per uur te rijden in plaats van 130 kilometer per uur. Dan lijkt ons een makkelijke oplossing zo voor de hand liggend: dit jaar eten we met (Thanksgiving of) Kerstmis allemaal een kalkoen en dan sluiten we die boerderij.
Terwijl boswachter Bijmold ons rondleidt over de Veluwe, scharrelen op vijftig meter afstand van het Natura 2000-gebied 24.000 kalkoenen rond, in vier schuren, zonder ammoniakfilters. Op het dak staat een roestige, metalen kalkoen die de windrichting aangeeft. Tezamen zijn de dieren verantwoordelijk voor een reusachtige hoeveelheid stikstofneerslag op kwetsbare natuur, zelfs meer dan de gehele landelijke snelheidsverlaging tot honderd kilometer per uur heeft opgeleverd. De enige stikstofmaatregel die het kabinet er in anderhalf jaar doorheen heeft gekregen, en waar alle automobilisten van Nederland aan bijdragen, wordt elk jaar overtroffen door één kalkoenboerderij in Ermelo.
De meest opvallende ontdekking uit het onderzoek van de journalisten is dat een paar boeren het voor iedereen in Nederland verpest (inclusief voor de boeren). Terwijl Den Haag nu alle boeren op een hoop schuift en ze allerlei draconische maatregelen wil laten slikken, kan het hele probleem verdwijnen door 25 boerenbedrijven op te doeken.
Tja, wij zouden zeggen: take one for the team...
De Groene: "een handjevol topvervuilers veroorzaakt vele malen meer stikstofdepositie dan vele andere boerenbedrijven tezamen. Voor een efficiënte aanpak van het probleem maakt dat groot verschil. De kalkoenboer in Ermelo stoot zelfs 61 keer zoveel stikstof uit over de natuur als een ‘gemiddelde’ veeboer."
Raad van State
Terwijl die 25 boerderijen doorwerken staat de rest van Nederland geparkeerd. Sinds de Raad van State de PAS-uitspraak deed is het afgelopen met bouwprojecten en de aanleg van wegen. Vooral voor de woningbouw is dat funest, want er zijn al te weinig huizen en de prijzen stijgen maar door.
De uitkoop van de piekbelasters zou er dus voor kunnen zorgen dat de handrem van Nederland af kan. Zodat we straks als 2020 voorbij is weer gewoon 130 kilometer per uur kunnen rijden overdag.
- Brunopress