Pagani Huayra Tricolore is officieel airborne

Om te vieren dat de Italiaanse luchtmacht al dertig jaar een showteam heeft, maakt Pagani een extraspeciale Huayra. De naam: Pagani Huayra Tricolore, naar de Italiaanse vlag.
Pagani Huayra Tricolore

Tien jaar geleden zette Pagani de Frecce Tricolore (driekleurige pijlen) met de Pagani Zonda Tricolore. Nu is de Pagani Huayra de aangewezen kandidaat om een extraspeciaal model te maken voor de showvliegers van de Italiaanse luchtmacht.

De straaljagers van de de Frecce trekken altijd de Italiaanse vlag door de lucht in het wendbare vliegtuigen. Vandaar dat ook de Huayra is uitgerust met de drie kleuren van de Italiaanse vlag. Net als de vliegtuigen is de auto verder in het blauw uitgevoerd.

Omdat het thema luchtvaart is, wordt er in deze Pagani gewerkt aan nog aerodynamischere vleugels voor en achter. Hierbij is het natuurlijk wel de bedoeling om de auto op de grond te houden, in plaats van op te laten stijgen.

Pietot

Het interieur, en vooral het dashboard heeft Pagani afgekeken van de Aermacchi MB-339A, het vliegtuig van de Frecce. Daardoor heeft de Pagani Huayra een anemometer, die dankzij een pietotbuis de huidige airspeed aangeeft. Niet bepaald nuttig, maar wellicht helpt he de coureur van dienst om te voorkomen dat zijn vleugels stallen. De stall in een vliegtuig zorgt ervoor dat de draagkracht verdwijnt en het vliegtuig uit de lucht valt. In een auto zou je in theorie met rugwind minder downforce kunnen hebben (iets wat in de Formule 1 nogal eens aan de coureurs wordt meegegeven om te voorkomen dat ze uit de bocht vliegen). Het lijkt in de Pagani ietwat overdreven.

Achterin heeft de Pagani Huyra Tricolore nog seeds de AMG V12 met eeen blokhoek van zestig graden. Het blok produceert 840 pk en 1.100 Nm. Er komen drie exemplaren van de Huayra Tricolore