Deze sneeuwruimer stoot alleen sneeuw uit

Helaas gaat u dit jaar niet meer skiën, met dank aan corona. Dat zorgt er echter niet voor dat de ontwikkelingen op het gebied van de sneeuwvakanties stilstaat. In Oostenrijk zijn ze zo ver dat er nu een waterstof-aangedreven pistenbully is. De Prinoth Leitwolf H2Motion.

Pistenbully

Het is waarschijnlijk de droom van iedereen die wel eens op skivakantie is geweest: rijden in de pistenbully/bergruimer/sneeuwschuiver. Het zijn alleen de helden van de nacht die de eer doorgaans krijgen. Piepend vanwege de sirenes en met een grote dieselmotor onder je rijden ze de pistes plat voor een hoop sneeuwplezier de volgende dag. Droom van je eigen pistenbully van Lego.

Maar ja, hè? Die grote dieselmotor, die doodt miet alleen de ijsbeertjes op de Noordpool, maar ook de sneeuwlaag in de Alpen. Daar moet iets op gevonden worden. Dus bouwen veel pistenbullybouwers inmiddels elektrische versies. Nadeel is dat ze niet zo lang mee kunnen, na drie uur zijn ze uitgeput en moeten de accu's lang opladen. Dus zijn ze eigenlijk alleen nuttig op langlaufloipes.

Waterstof

Voorhet zwaardere werk heeft het Oostenrijkse Prinoth nu een betere oplossing. Deze Pistenraupe heeft een brandstofcel en loopt op waterstof. Ze bouwden altijd al de sterkste sneeuwschuivers, maar deze is met zijn 544 pk en gigantisch koppel van 2.300 Nm weer sterker. Daarnaast is hij dus helemaal schoon en totaal stil (op zijn sirenes na, natuurlijk).

Het leuke van waterstof is dat er na de omzetting naar elektriciteit alleen water ontstaat. En dat is... SNEEUW! Deze pistenbully sloopt de sneeuw dus niet, hij stoot sneeuw uit! Dit is echt juichend mooi nieuws.

Jammer genoeg zijn beide machines nog prototypes. Prinoth gaat de apparaten de komende winter uitgebreid testen. En nu maar hopen dat we ze zelf nog dit seizoen in levenden lijve mogen komen bewonderen.

Nieuws
  • Prinoth