Tesla verplettert Nürburgring-record Porsche Taycan

Tesla is momenteel in de Eifel met enkele Model S'en present. Hun doel: het kraakverse elektrische vierdeurs-record van Porsche afsnoepen. En volgens enkele onpartijdige aanwezigen gaat het ze lukken ook.

Tesla Nurburgring

Wat doe je wanneer je als elektrische automaker zojuist een concurrent van formaat erbij hebt gekregen? Een PR-offensief voor je eigen product lanceren natuurlijk. Direct op de onthulling van de Porsche Taycan - en het bijbehorende Ringrondje van 7:42 minuten - togen de strijders van Elon Musk naar de Nürburgring, met enkele zwaar gemodificeerde Model S'en. Naar verluidt van hetzelfde type dat al een snel rondje Laguna Seca deed.

Deze extra brede auto's, voorzien van P100D+ badge, hele plakkerige semi-slicks van Michelin, een grotere achterspoiler en onder de kap niet twee, maar drie elektromotoren, draaien momenteel hun testrondjes. De Duitse publicatie Auto Motor und Sport meldt dat iemand ter plekke een testrondje met de hand heeft geklokt op 7:23 minuten. Indien waar, is dit een prestatie van formaat. De buzz zegt dat er vandaag een officiële poging wordt ondernomen. 

Kritiek

De pogingen van Tesla kwamen het bedrijf direct op kritiek te staan. Niet in de laatste plaats omdat het lijkt te gaan om auto's die niet als zodanig voor klanten beschikbaar zijn. De Plaid-upgrade komt pas in 2020, en het is de vraag of de auto ook precies in deze specificatie te bestellen wordt. Aan de andere kant: we zien weinig beletsel om de modificaties gewoon op de optielijst te gooien.

Daarnaast verscheen er afgelopen weekend op Jalopnik een zeer kritisch artikel van de hand van Rob Holland, iemand die zelf racet. Het stuk, met de lekker bekkende titel 'The Nürburgring is no place for Elon Musk's bullshit', bekritiseert het volledige gebrek aan support van Tesla voor recordpogingen in het verleden, en beschuldigt Musk in feite van egotripperij. Hier valt iets voor te zeggen, maar aan de andere kant is het wel erg salty. Ja, Porsche heeft de Taycan duizenden kilometers op de Ring ontwikkeld, en Tesla de Model S niet. Maar daarom zou het juist weer zo briljant zijn als Musk opnieuw ene konijn uit zijn hoed tovert, door een retesnel rondje te klokken. Voor wat het waard is. Je zou het ook vanuit een andere invalshoek kunnen benaderen: Tesla is nu de Plaid-aandrijflijn (ook voor in de Roadster die in 2021 of later komt) aan het ontwikkelen en testen, en pakt de records er als bonus bij.

We horen later deze maand (of week) ongetwijfeld meer hierover. Opvallend: de trailer waar hij ingaat in onderstaande video, wordt niet getrokken door een Model X, maar door een fossiele SUV van het Volkswagen-concern.