Aston Martin DBX krijgt 550 pk sterke V8, doet 'Ring in sub-8 minuten

Nog dit jaar presenteert Aston Martin zijn eerste SUV, en voor de gelegenheid wordt het model nog even gehypet. Zo weten we wat de Britten onder de kap van de DBX leggen, en hoe snel deze een rondje Groene Hel kan doen.
Aston Martin DBX

De go-to motor van elke sportieve SUV is een V8: BMW, Mercedes, Audi, Range Rover, Jaguar, Porsche, Lamborghini, allemaal leggen ze een drukgevulde achtcilinder onder de kap van hun vreselijk sterke performance-containers. Ook Aston Martin doet mee aan deze trend, want het heeft immers de beschikking over een prachtige 4.0 V8 biturbo van partner en minderheidsaandeelhouder Mercedes-Benz.

De V8 van Mercedes-AMG levert in de DBX 550 pk en 700 Nm, ongeveer gelijke waarden als de Porsche Cayenne Turbo (550 pk / 750 Nm). Dat de auto zich snel uit de voeten kan maken en ook nog eens een bochtje kan pakken (net zo goed als de Vantage, claimt Aston), bewijst de claim dat de SUV in een tijd van minder dan 8 minuten de Nordschleife van de Nürburgring rondt. De topsnelheid ligt rond de 290 km/u.

Naam

Een officiële naam heeft de DBX inmiddels ook, het blijft bij DBX. Eerder werd nog gedacht aan het naamschema voor niet-DB-modellen, iets met een 'V' dus. Aston Martin heeft al de Vantage, Vanquish, Virage, Vulcan, Valkyrie en Valhalla (en - kuch - Rapide), in het portfolio. Voor de DBX zong de naam 'Varekai' rond, die de Britten vorig jaar lieten vastleggen, maar uiteindelijk werd toch voor DBX gekozen.

De onthulling van het model - dat in 2016 als concept begon - staat voor december 2019 op de agenda, tegen die tijd komt ook de productie op gang in de nieuwe fabriek in St. Athan (Wales).

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e260fcfe7a2c', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });