Audi lanceert bloedsnelle nieuwe RS Q3 en RS Q3 Sportback

Audi heeft een nieuwe versie van zijn RS Q3 gemaakt, en de Duitsers zijn niet zuinig geweest met het vermogen: de kleine SUV krijgt de volle mep aan peekaas uit de 2.5 TFSI vijfcilinder. Ook is er voor het eerst een RS Q3 Sportback.

Audi RS Q3

De nieuwe RS Q3 zit met 400 pk en 480 Nm op hetzelfde niveau als zijn lager-bij-de-grond-liggende RS3-broertjes. De vorige versie moest het nog stellen met 340 pk, en later 367 pk in de RS Q3 Performance. Om deze gelijkschakeling te vieren krijgt de SUV nu ook twee grote ovale RS-uitlaatpijpen, waar de voorganger het nog met een conservatiever gestyled enkel exemplaar moest stellen.

Sportback

Nieuw is de RS Q3 Sportback, aangezien die variant pas bij deze generatie Q3 zijn intrede deed. De knalgroene introductiekleur past wat ons betreft veel beter op een Lamborghini Urus, dan op een Audi, maar misschien is het juist de bedoeling dat het een Lambo-lookalike is.

De beide Audi's accelereren van 0-100 km/u in 4,5 seconden, en halen een begrensde topsnelheid van 250 km/u. 280 is optioneel. Audi stopt naast de gebruikelijke rijmodi (comfort, auto, dynamic, efficiency en individual) nu ook een nieuwe RS MODE in de RS Q3. Deze is verdeeld in RS1 en RS2, en via de MMI in te stellen. Vervolgens zijn de modi met een knop op het stuur meteen op te roepen.

Tot slot meldt Audi trots dat de minder dan 50 centimeter lange 2.5 TFSI nu 26 kg lichter is dan zijn voorganger. Het carter is van aluminium en de krukas is hol, wat ook weer een kilootje aan gewicht scheelt. De lagers van de krukas zijn kleiner dan voorheen en de aluminium zuigers hebben geïntegreerde oliekoelingskanalen. Na een koude start pompt de waterpomp geen koelvloeistof naar de cilinderkop, waardoor de motor sneller op temperatuur komt.

Prijzen

De RS Q3 en RS Q3 Sportback staan aan het einde van het jaar bij de dealer, in Duitsland bedragen de vanafprijzen 63.500 en 65.000 euro. Nederlandse prijzen volgen, maar ga maar uit van een bedrag dat een stuk meer richting de zes cijfers gaat. Met een CO2-uitstoot van minimaal 202 gram per kilometer, krijgt de auto een zatte €31.095 aan BPM te verwerken. En onze BTW is hoger dan bij de oosterburen.