Hoe groot zijn de kansen van Mick Schumacher in de Formule 1?

Opnieuw een Schumacher in de Formule 1: het is iets waar de PR-machine van de koningsklasse om staat te trappelen. Michaels zoon Mick (20) rijdt momenteel in de F2, maar gaat hij de sprong oo
Mick Schumacher in F8 Tributo

Als zoon van der Rekordmeister lig je snel onder een vergrootglas, en dus wordt Mick Schumacher al enkele jaren gevolgd door de media. Eigenlijk vanaf het moment dat hij als puber in de ADAC Formule 4 instapte.

Inmiddels is Mick 20, en rijdt hij in de Formule 2, nadat hij vorig jaar met een eindsprint kampioen werd in de Formule 3. Betekent dat dat hij een supertalent is dat iedereen om de oren rijdt? Nee, niet echt, als we eerlijk zijn. Hij won dit jaar alleen de sprintrace in Hongarije, en staat elfde in het klassement. Zijn prestaties zijn vrij wisselvallig. Daarnaast beweren sommige insiders dat Schumachers opkomst compleet geregisseerd is, en doorgestoken kaart bovendien. Ga maar na: Dan Ticktum ging royaal aan kop in de Formule 3, en opeens was daar Mick Schumacher, die de volle winst pakte op de N├╝rburgring en de Red Bull Ring, en vervolgens in Hockenheim met de titel aan de haal ging. Ticktum kon zijn mond hierover niet houden, en is inmiddels uit het Red Bull-talentenprogramma geschopt, terwijl Mick Schumacher promoveerde naar de F2. Een klasse waarin Nyck de Vries kampioen gaat worden, maar die verkast naar de Formule E.

2020

Mick Schumacher is verbonden aan het talentenprogramma van Ferrari, de renstal waar zijn vader na twee kampioenschappen voor Benetton pas echt furore maakte. Mick deed al een test voor de Scuderia. Ferrari onderkent de PR-waarde van een nieuwe MSC in de Formule 1 als geen ander, en het heeft bovendien een plekje binnen Alfa Romeo. Echter, hier zit Antonio Giovinazzi, een Italiaan. En hoewel GIO dit jaar ronduit tegenvallend presteert, heeft Ferrari al wel in duidelijke bewoordingen te kennen gegeven met hem door te willen. Zijn stoeltje voor 2020 lijkt dus aardig zeker, vooral omdat het FCA-concern een 'make Italy great again'-filosofie uit wil dragen.

In dat licht lijkt de speculatie dat Mick volgend jaar al in de F1 rijdt wat voorbarig. Het verhaal stak vandaag naar aanleiding van een interview met Mick Schumacher door Sky Sports de kop op. Maar zeg nooit nooit. GIO is (nog) geen hoogvlieger, doch we vinden het onwaarschijnlijk dat hij al voor 2020 wordt geofferd. Vooral omdat Schumacher ook nog het een en ander te leren heeft. In de toekomst kijken kunnen we niet, maar het is veilig om te stellen dat het grotendeels van de ontwikkeling en prestaties van Giovinazzi afhangt, wie er in 2021 bij Alfa Romeo rijdt. Een jaar waarin Kimi Raikkonens contract overigens ook is afgelopen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e295e3335df4', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });