Irritante trouwstoeten houden weer huis in Nederland: duizenden euro's boete

Afgelopen dagen was het weer raak in Den Haag en in Rotterdam. Trouwstoeten van tüüüterende medelanders in dure huurauto's terroriseerden de wegen. De politie had er de handen vol aan, maar kon de overlastgevers en overtreders trakteren op enorm veel bekeuringen.

Toeterstoet

Het begint een wekelijks terugkerend ritueel te worden in Nederland: tüüüteraso's. Vroeger kwam er nog wel eens een feestelijk toeterende stoet Mercedes 190's langsrijden en dat was dan cultuur enzo. Vond niemand echt heel erg, maar inmiddels is het achterlijke fenomeen uitgegroeid tot een potje agressie met dure bakken waar de meeste mensen wel klaar mee zijn. De politie in ieder geval, want die grijpt tegenwoordig hard in.

Zaterdag 2 november

Op zaterdag is het feest in Den Haag, daar trouwen een jongen en een meisje, hoera. Hun gevolg komt uit de buurt van Rotterdam-Zuid, want op de A16, A15 en de A4 rijdt een stoet richting de Hofstad. Op zich zou dat natuurlijk geen probleem zijn, maar de stoet rijdt 162 kilometer per uur, waar het maximum honderd is (stikstofproblematiek, anyone?). Omroep West noteert verder: "Daarnaast verwijt de politie de stoet dat er over 'een puntstuk' werd gereden, dat de aangegeven rijrichting niet werd gevolgd en dat er geen voorrang werd gegeven bij een zebrapad."

Zondag 3 november

Ook in Rotterdam zelf is het feest. Wederom trouwt een stelletje, ditmaal afkomstig uit IJsselmonde. Omdat een leuke dag niet leuk is zonder overlast, is ook hier een toeterstoet, pardon een tüüüterstüüt, geregeld. De auto's rijden door de hele stad in Rotterdam en komen bij de Slaghekstraat bij elkaar. Kennelijk is het feest daar, want de auto's stonden er massaal op de stoep geparkeerd. Als je trouwt zijn er toch geen regels? Aan de kant, ik sluit een liefdescontract: "10 bestuurders kregen hiervoor een bekeuring. De betrokken bestuurders vonden dat agenten “maar begrip moesten hebben omdat het een speciale dag was”."

De lokale politie is niet onder de indruk van dat argument (het is immers iedere dag een speciale dag). De op de stoep geparkeerde auto's, tien stuks, krijgen zoals gezegd ieder een bon. In het totaal weer ruim €2.000. Zonde van het geld, maar kennelijk is het te moeilijk om de regels niet aan de laars te lappen.

Bij het wegrijden ging het weer verkeerd. Ook daar werd luid getüüterd, en dus konden de agenten wederom hun bonnenboekjes tevoorschijn halen om nog twee trouwaso's te beboeten.