Tesla Model 3 gaat naar Pikes Peak

De elektrische sedan gaat de strijd aan met de bekende berg in Colorado.

Tesla Model 3 gaat naar Pikes Peak

Bij Pikes Peak denk je al snel aan brute, vuurspuwende monsters met enorme spoilers. Zelfs toen de bekende bergweg volledig geasfalteerd werd in 2012 bleef de race het domein van de ouderwetse verbrandingsmotor. De recordrun van Sebastien Loeb's extreme Peugeot 208 T16 bevestigde dat nog in 2013. Sindsdien heeft de EV echter de macht gegrepen op Pikes Peak. Al in 2015 kwam de eerste overall overwinning voor Rhys Millen, en in 2018 knalde Romain Dumas in de Volkswagen ID.R met meer dan een minuut marge naar een nieuw record. Elektrisch heeft dus toch echt de toekomst.

Tuners overstag

Zelfs de meest hardcore tuners moeten er aan geloven. Zo ook Turn 14 Distribution. De onderdelengigant heeft de handen ineen geslagen met tuner Evasive Motorsports om een Tesla Model 3 Performance aan de start te brengen van de 2021 Pikes Peak International Hillclimb.

Dat is een flinke stap ten opzichte van vorig jaar, toen het team een Toyota GT86 met een 900 pk-sterk 2JZ-GTE blok runde. De auto pakte de negende plaats overall en de overwinning in de Unlimited klasse.

Onvermijdelijk

De overstap is volgens Turn 14 onvermijdelijk: "We houden van het geluid en de emotie van verbrandingsmotoren maar we erkennen en ondersteunen de toenemende groei van de EV en hybride markt door de fabrikanten."

Aangezien een elektrische auto geen last heeft van het ijler worden van de lucht op grote hoogtes kan de Model 3 nog wel eens een stuk sneller zijn dan de oude Toyota van het team.

Aero-pakket

Aan de hand van de renders kunnen we echter zien dat de Tesla niet zo hard aangepakt is als de GT86. Het blijft bij een redelijk agressief aerodynamisch pakket. Over de prestaties van de auto zegt Evasive Motorsports nog niets.

In standaard vorm levert de Model 3 Performance omgerekend zo'n 480 pk. Daarmee kan de auto het sprintje van 0-100 in een indrukwekkende 3.1 seconden afronden. Met een gestript interieur kan de getal alleen maar lager worden. We zijn benieuwd wat voor tijd de Model 3 kan gaan zetten.

Elektrisch
  • Evasive Motorsports