Ferrari 812 GTS neemt duikje in Gardameer

Even de handrem vergeten werd een kostbaar foutje voor deze supercar-eigenaar.

Ferrari 812 GTS neemt duikje in Gardameer

Even lekker een momentje voor jezelf bij een meer, het is een van de weinige dingen die je nu nog ongestoord kunt doen. Dat is precies waar een Italiaans man op het schiereiland Sirmione in het Gardameer mee bezig was. Althans, dat dacht hij. Om onbekende redenen parkeerde hij zijn Ferrari 812 GTS op een boothelling vlak aan het water, aldus Formula Passion.

Handrem vergeten?

Een boothelling is een vreemde plek voor de meeste Ferrari's maar op zichzelf was de actie geen probleem. Je moet er echter wel zeker van zijn dat je kostbare supercar blijft waar je hem gelaten hebt.

Meestal regel je dat met de handrem, maar die was de bestuurder blijkbaar vergeten. De 812 rolde vervolgens doodleuk het meer in. De eigenaar werd later op de gevoelige plaat vastgelegd terwijl hij boven op de Fezza op de politie wachtte. Blijkbaar had hij geprobeerd zijn steigerende paard uit het water te vissen.

Ferrari 812 Superfast Gts parked in neutral, goes in the Lake of Garda. Italy 04/20/2021 from r/Wellthatsucks

Veel moeite gedaan

Volgens TheDrive lijkt de man er veel moeite voor gedaan te hebben om zijn 812 te water te laten. Het is in een moderne Ferrari vrijwel onmogelijk om de auto per ongeluk aan het rollen te krijgen. De auto's zijn namelijk uitgerust met het Park Lock-systeem, een automatische handrem. De enige manier om het systeem te omzeilen is de zogenaamde Carwash Mode.

Daar zit een complete procedure aan vast: eerst moet je de DCT in neutraal zetten door tegelijkertijd aan beide flippers te trekken, daarna zet je de motor uit en moet je binnen drie seconden het instrumentenpaneel weer activeren. Doe je dit allemaal goed, dan toont het linkerscherm je het bericht 'Carwash mode activation'.

Per ongeluk?

Met zoveel stappen ertussen is het moeilijk om te geloven dat de super-cabrio per ongeluk het Gardameer in gerold is. Tenzij het Park Lock-systeem niet werkte zit er een luchtje aan het hele verhaal. Mocht de man wel op zoek geweest zijn naar verzekeringsgeld, dan had hij beter iets anders kunnen bedenken. Een bestuurder die zelf de handrem vergeet is niet iets waar een verzekeraar voor zal uitbetalen.

De exacte schade aan de 812 is niet bekend, maar aangezien de vele computers in moderne auto's niet van nattigheid houden kan het nog wel eens een duur klusje worden. Een afschrijver zal het desondanks waarschijnlijk niet zijn. De 800 pk-sterke 812 GTS moet in Italië namelijk minimaal zo'n €301.896 opbrengen. In Nederland ben je dankzij onze fijne belastingstelsel zelfs €423.528 kwijt.

Algemeen
  • pimpante via Reddit