Paralympier zwaargewond na aanrijding zelfrijdende bus

De experimentele Toyota e-Palette heeft atleet bij de Paralympische Spelen in Tokyo geschept. De twee Toyota-medewerkers aan boord van de bus grepen niet in.

Paralympier zwaargewond na aanrijding zelfrijdende bus

We worden continu verteld dat zelfrijdende robo-voertuigen de toekomst zijn, maar een incident in Tokyo heeft nog maar eens onderstreept hoe ver weg die toekomst is. Als sponsor van de Olympische en Paralympische Spelen in de Japanse metropool had Toyota een zelfrijdende elektrische busdienst opgezet. Het concern had als doel mobiliteit mogelijk te maken voor iedereen in het Athlete's Village, ongeacht handicap.

e-Palette

De dienst bestond uit 20 elektrische busjes met de naam e-Palette. Om de aanwezige ruimte zo goed mogelijk te benutten zijn de wagens opgezet als treinwagons, zonder een duidelijke cabine. Via grote schuifdeuren en een bijzonder lage vloer is de autonome EV zo toegankelijk mogelijk. De e-Pallette komt 150 kilometer ver op een lading en heeft een topsnelheid van 19 kilometer per uur.

Fluisterstil

Met de snelheid van een haastig schoolkind op de fiets zou je denken dat de Toyota een klein risico zou vormen voor voetgangers. Helaas werd het tegendeel bewezen toen een e-Palette de 30-jarige Aramitsu Kitazono voor zich kreeg.

De slechtziende judoka merkte de fluisterstille bus niet op en stak over bij een zebrapad. Helaas was de opmerkzaamheid van de e-Palette niet veel beter. Door de klap de volgde liep Kitazono hoofdletsel en verwondingen aan zijn benen op.

Niet ingegrepen

Ondanks de titel 'autonoom' was de e-Palette nooit bedoeld om zonder bestuurder rond te tuffen. Als Level 4 autonome wagen moet er zelfs een bestuurder aanwezig zijn om in te grijpen in onvoorziene situaties. Dat was in dit geval niet anders. Om de een of andere reden vond geen van de twee aanwezige opzichters het nodig om op de rem te trappen toen Kitazono voor de bus liep. Ze namen aan dat hij de bus wel zou zien...

Programma geschorst

Toyota heeft in een statement spijt betuigd van het incident. Boven alles biedt het concern excuses aan bij Kitazono en wenst hem een voorspoedig herstel. Toyota heeft toegezegd alle mogelijke ondersteuning te leveren bij het politieonderzoek naar het incident. Uiteraard is het e-Palette programma geschorst in afwachting van de resultaten van het onderzoek.