Max Verstappen pakt pole op Zandvoort!

In een zinderende kwalificatie vol incidenten was de Nederlander alsnog de sterkste. Met een minimaal verschil wist Verstappen Lewis Hamilton van de eerste plek op de grid te houden.

Max Verstappen pakt pole op Zandvoort!

Na drie vrije trainingen vol incidenten is het dan eindelijk tijd voor de eerste kwalificatiesessie op Zandvoort sinds 1985. Met een snelste tijd in FP3 heeft Max Verstappen de beste kaarten in handen voor pole position. Een goede stek op de grid is cruciaal op het krappe circuit in de duinen: een echte inhaalmogelijkheid hebben we op de run naar de Tarzanbocht na nog niet kunnen ontdekken.

Vanwege een positieve coronatest gisteravond moeten we toekomstige pensionado Kimi Raikkonen missen in de tweede Alfa Romeo. Zijn plek wordt opgevuld door derde rijder Robert Kubica. De Pool neemt daarmee deel aan zijn 98ste Grand Prix. De Pool heeft een hoop in te halen, aangezien hij zijn eerste rondes op het circuit pas vanmorgen gemaakt heeft. Desondanks zat Robert er goed bij met minder dan een seconde achterstand op Antonio Giovinazzi.

Slecht nieuws was er ook voor Carlos Sainz: de Spanjaard vouwde zijn Ferrari tegen de bandenstapels van de Hugenholtzbocht in de derde vrije training. De Ferrari-crew is nog hard aan het werk om de SF21 op te lappen voor Q1, maar er is gelukkig geen risico op een penalty voor het wisselen van de versnellingsbak.

Q1

Yuki Tsunoda trekt als eerste de baan op, gevolgd de twee wagens van Haas, Nicholas Latifi en Robert Kubica. Na de eerste runs is het Latifi met de beste tijd: 1:11.699. Dan is het de beurt aan Max Verstappen. De Nederlander gaat uiteraard meteen naar paarse sectoren. Een 1:10.036 is langzamer dan hij in FP3 wist te doen, maar het is goed genoeg om de Mercedessen van zich af te houden. Valtteri Bottas komt vier tienden tekort, Lewis Hamilton anderhalf. De Mercs worden zelfs gespleten door een indrukwekkende Pierre Gasly. Even later sluiten ook Charles Leclerc en Fernando Alonso aan voor Bottas.

De tweede run van de Schwarzpfeilen is een stuk beter, dit keer op de Medium band: Hamilton weet het gat naar Verstappen te dichten tot 0.078, terwijl Bottas blijft steken op 0.183. Daarachter is het Gasly, Leclerc, Alonso, Perez, Norris, Ocon en een verrassend sterke Antonio Giovinazzi op P10. Carlos Sainz, Yuki Tsunoda en Nicholas Latifi verwijzen Gio echter naar de twaalfde plek. Intussen is Robert Kubica gezakt van P15 naar P19. Gezien zijn beperkte voorbereiding is dat geen verrassing.

Bij Aston Martin gaat het ook niet van een leien dakje. Lance Stroll is zestiende en Sebastian Vettel slechts achttiende. Via de boordradio krijgt Stroll te horen dat de baan inmiddels een seconde sneller geworden is. Daar komt echter niet veel van terecht. Lance blijft zestiende, terwijl Seb opklimt naar een gevaarlijke twaalfde plek.

Mr. Saturday George Russell doet zijn naam weer eens eer aan. De jonge Brit zet een paarse eerste sector en weet zijn Williams uiteindelijk naar een vijfde plek te katapulteren. Alleen Verstappen, Hamilton, Bottas en Gasly zijn sneller. We nemen aan dat Toto al driftig werkt aan het opstellen van Russell's nieuwe contract.

Met een minuut te gaan gaat driekwart van het veld nog een keer naar buiten. Charles Leclerc en Carlos Sainz weten er een Ferrari 1-2 van te maken, voor Verstappen en een bizar snelle Antonio Giovinazzi. Stroll trekt zich uit de eliminatiezone, maar Sergio Perez kan dat niet! De Mexicaan eindigt de sessie als zestiende voor Sebastian Vettel. In de herhaling zien we diezelfde Vettel bijna tegen de wagens van Schumacher en Mazepin aan knallen in de aanloop naar bocht 13. De twee reden doodleuk naast elkaar terwijl de Aston Martin op volle snelheid aan kwam stormen. Er zal ongetwijfeld een penalty volgen.

Perez schuift zijn dramatische Q1 af op het team: ze zouden hem te laat naar buiten hebben gestuurd voor de laatste run. Net als in Hongarije kon hij zijn laatste ronde niet starten omdat hij een seconde te laat bij de start/finish lijn was. Daar kopen ze bij Red Bull helaas niks voor. Checo start morgen buiten de punten op een baan waar bijna niet in te halen valt. Helmut Marko zal inmiddels radioactief geworden zijn van woede!

Afvallers: Perez, Vettel. Kubica, Schumacher, Mazepin.

Q2

Max Verstappen is als tweede buiten voor de tweede sessie, ondanks het feit dat de baan steeds sneller wordt. De vrije lucht is volgens Red Bull blijkbaar belangrijker dan het extra rubber op de baan. Ondanks die aanpak heeft Max toch te maken met verkeer tijdens zijn snelle ronden, waaronder de auto van Hamilton. Het maakt echter niet veel uit: met een 1:09.071 zet hij alsnog een geweldige tijd.

Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hebben er geen antwoord op. Hamilton is meer dan zes tienden langzamer, Bottas volgt op slechts 40 honderste van zijn teamleider. Achter de Mercedessen is het wederom Giovinazzi, voor Russell, Norris, Latifi, Leclerc, Sainz en Gasly. Vanaf Russell is het gat naar Verstappen al meer dan een seconde. Leclerc weet het gat te verkleinen naar 3.5 tiende met een sterke ronde, gevolgd door de AlphaTauri van Gasly.

In de tweede helft van de top tien meldt Daniel Ricciardo zich als zesde, voor Sainz, Ocon, Alonso en Giovinazzi. Lando Norris valt tegen met een dertiende tijd, terwijl George Russell net buiten de boot valt als elfde.

Tijdens zijn tweede poging om de top tien te halen gaat het grandioos mis voor George. De Brit gaat bocht 13 te hard in en verliest de staart van de Williams. De auto gaat achterwaarts de bandenstapel in, maar er is verbazend weinig schade. Russell rijdt de FW43B zelfs droogjes de baan weer op en kruipt naar de pits. Door de rode vlag die volgt wordt de sessie geneutraliseerd. 'Mr. Saturday' komt goed weg met zijn slippertje: de schade is zo minimaal dat hij gewoon in de auto kan blijven zitten.

Met nog 3.5 minuut op de klok wordt de sessie hervat. Iedereen behalve Leclerc, Giovinazzi en Russell gaat naar buiten.

Maar dan zien we weer een Williams achterwaarts de bandenstapels in vliegen! Het is Nicholas Latifi! Bij het inhalen van een langzaam rijdende Lewis Hamilton zet de Canadees zijn linkerwielen in het gras. Bij het aanremmen draait de auto stuurloos rechtsaf en knalt de bandenstapel in. De impact was een stuk harder dan die van George Russell. Waarschijnlijk zal de versnellingsbak aan vervanging to zijn, wat nog eens vijf plekken straf zal opleveren.

Met opnieuw een rode vlag krijgt niemand de kans zijn positie te verbeteren. Een van de meer verrassende afvallers is Lando Norris: de jonge Brit zal zich niet bij zijn normaal langzamere teamgenoot kunnen voegen in Q3.

Afvallers: Russell, Stroll, Norris, Latifi, Tsunoda.

Q3

Daniel Ricciardo en Antonio Giovinazzi openen de laatste kwalificatiesessie, gevolgd door Max Verstappen. De eerste snelle ronde van de Nederlander is net als in Q2 grandioos: met een 1:08.923 is hij de eerste die de 1:09 grens doorbreekt. Mercedes kan er niet bij: Valtteri Bottas is drie tienden langzamer, gevolgd door Lewis Hamilton op 50 honderste van zijn teamgenoot. Buiten de top 3 is het Pierre Gasly gevolgd door Charles Leclerc, Carlos Sainz, Fernando Alonso, Antonio Giovinazzi, Daniel Ricciardo en Esteban Ocon.

De baan zal tegen het einde van de sessie echter nog sneller zijn, dus de strijd is nog niet gestreden. Met 4.5 minuut op de klok is het wachten op de laatste run van de sessie. Bij het uitrijden van de pitsstraat ontstaat een file: iedereen probeert krampachtig een vrij ronde voor zichzelf creëren. Max Verstappen verbaast zich erover over de boordradio. Door de opstopping loopt zijn rivaal echter het meeste risico om zijn laatste run te missen: Lewis Hamilton is de laatste man op de baan. Hij is zelfs zo laat dat hij op zijn outlap aan de kant zal moeten gaan voor de aanstormende Ferrari van Charles Leclerc.

Verstappen haalt de streep wel op tijd en begint aan zijn laatste run. Daarachter weet Sir Lewis op acht seconden na zijn rondje te pakken. De strijd barst los. Een paarse tweede sector belooft veel, ondanks geel in sector 1. De derde sector kleurt ook geel, maar het is een verbetering! Valtteri Bottas kan er niet aan tippen, hij zit maar liefst een halve seconde van de 1:08.885 af. Hamilton heeft echter twee groene sectoren. Het kan nog voor Sir Lewis! Zijn laatste sector is paars, maar de Brit komt slechts 0.038 tekort op Verstappen. Het is pole position voor de Nederlander bij de Grand Prix van Nederland!

Met Max op pole is het halve gevecht al voorbij. Net als in Hongarije is degene die als eerste de eerste bocht ingaat zo goed als gegarandeerd de man die er met de overwinning vandoor zal gaan. Dan gaan we er natuurlijk wel vanuit dat Verstappen die eerste bocht zal halen, zonder inmenging van losgeslagen Mercedessen. Zelfs als de beide Schwarzpfeilen geen doel treffen zal het echter lastig zijn voor Max om zich staande te houden zonder de strategische steun van Sergio Perez, al start iedereen op dezelfde Soft band. Het zal dus puur op race pace aan moeten komen. We kijken er nu al naar uit!

Resultaten

Formule 1
  • Red Bull Content Pool