Tesla lobbyt Amerikaanse overheid voor hogere CO2-boetes 

De EV-bouwer probeert de regering van Joe Biden te bewegen hogere boetes voor fabrikanten in te stellen die zich niet aan de maximum gemiddelde uitstoot houden. De actie is echter niet gericht op het beschermen van het milieu, maar vooral de marktwaarde van Tesla.

Tesla lobbyt Amerikaanse overheid voor hogere CO2-boetes 

In 2016 draaide de toen kersverse Amerikaanse president Donald Trump strenge wetgeving rond de gemiddelde uitstoot van autofabrikanten terug. De wet zag erop toe dat de boetes voor bedrijven die de Corporate Average Fuel Economy (CAFE) normen niet haalden forse boetes verdubbeld zouden worden.

In augustus kwam de National Highway Traffic Safety Administration met het idee om dit systeem opnieuw in te voeren, inclusief een clausule die ervoor zorgt dat de uitstootcijfers van eerdere bouwjaren (tot 2019) meegenomen zullen worden in de berekening. De regeling zou traditionele fabrikanten zoals General Motors en Ford een fortuin kunnen gaan kosten. Uiteraard is de autolobby niet gediend van de plannen, op één uitzondering na. Tesla staat namelijk volledig achter de NHTSA.

CO2-credits

De elektropioniers hebben vol ingezet op een campagne om de regering ervan te overtuigen het voorstel te steunen. Denk nou maar niet dat Ome Elon dit doet omdat hij het zo goed met de planeet voor heeft: het financiële plaatje is veel belangrijker. Naast de verkoop van elektrische auto's verdient Tesla vooral veel geld met de verkoop van CAFE-credits.

Via deze weg kunnen 'vervuilende' automerken de positieve scores van Tesla lenen om hun gemiddelde uitstootcijfers binnen de perken te krijgen. Sinds 2019 heeft het merk 2.69 miljard dollar verdiend met deze handel. Wanneer de CO2-boetes hoger worden stijgt de waarde van de credits, waardoor Tesla uiteraard nog veel meer winst kan maken.

Belangenorganisaties van de traditionele fabrikanten claimen dat de hogere boetes én de hogere prijs van de credits ongeveer één miljard dollar extra zullen gaan kosten. Per jaar.

Misschien kan Musk met het extra geld eindelijk de Roadster 2 afmaken.

Tesla vs de rest

Tesla claimt dat de gang van zaken ronde de door Trump stopgezette regeling zorgt voor 'voortdurende onzekerheid die de credit-markt in gevaar brengt' en dringt de overheid aan om de knoop door te hakken. Een duidelijke, hardere wet is volgens het bedrijf essentieel.

Toyota, Ford, Volkswagen en General Motors hebben de krachten gebundeld in één belangenorganisatie om het lot van de traditionele autoindustrie te kunnen verdedigen. De groep reageerde treffend op de aanmaningen van Tesla: "Dat Tesla wellicht voordeel zal halen uit meer zekerheid rond de waarde van CAFE-credits is amper een reden om een lopend administratief proces te onderbreken."

De eerst schoten zijn dus al gelost in het uitstootgevecht, maar met de elektro-fascinatie van Biden en co in het achterhoofd lijkt de strijd bij voorbaat al verloren.

Elektrisch
  • Herbert Diess via LinkedIn, Tesla