Dieselgate II: Volkswagen opnieuw in de problemen voor sjoemelsoftware

Volgens een advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie maakt VAG zich nog altijd schuldig aan het gebruikt van sjoemelsoftware. Dit keer zou de aansturing van de EGR-klep niet legitiem zijn.

Dieselgate II: Volkswagen opnieuw in de problemen voor sjoemelsoftware

Zeven jaar na dato is het Volkswagen concern nog altijd niet hersteld van de smerige schandvlek die Dieselgate heet. De beruchte sjoemelsoftware die de NEDC testprocedures wist te herkennen blijkt echter niet de enige methode van VAG te zijn om de steeds strenger wordende emissie-eisen te omzeilen. Afgelopen zomer werd de autogigant opnieuw op de vingers getikt vanwege kartelvorming met BMW en Mercedes-Benz. Die megaboete is waarschijnlijk niet de laatste, aldus Auto News Europe.

Illegale EGR

Volgens Athanasios Rantos, advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie, heeft de Volkswagen Group ondanks de huidige krampachtige elektrische campagne niets geleerd van het fiasco van 2015. Rantos meent dat het gebruikt van bepaalde software die de besturing van de EGR-klep regelt illegaal is.

Bij temperaturen buiten de marge van 15-33 graden celsius en op hoogtes van meer dan duizend meter wordt de klep buiten werking gesteld, waardoor schadelijke uitlaatgassen zonder te recirculeren de pijp uit geblazen worden. Dit kan volgens Rantos uiteraard niet door de beugel.

Marges te klein

De zaak werd onder de aandacht gebracht door klachten van een groep Oostenrijkse consumenten. Rantos is het met de groep eens dat de marges die VW gebruikt te nauw zijn: het is immers vrij normaal dat de temperatuur onder de 15 graden ligt in Noord Europa.

Het bergachtige Oostenrijk ligt bovendien op veel plekken ruim boven de door VAG gehanteerde hoogtegrens. Daaruit leidt de advocaat-generaal af dat de software geen ander doel heeft dan de emissie-eisen te omzeilen. Van VW's verdediging dat het systeem schade aan de motor moet voorkomen wil hij dan ook niets weten.

Kou en hoogtes zijn doodnormaal in Oostenrijk.

Oorlogsverklaring

Van een officieel onderzoek is nog geen sprake, de uitspraken van een man met een dergelijke positie binnen de EU voorspellen weinig goeds voor VW. Als advocaat-generaal bereidt Anthanasios Rantos zaken voor bij het Europese Hof van Justitie. Hij heeft in feite dus de oorlog verklaard aan VAG. We kunnen naar alle waarschijnlijkheid binnen afzienbare tijd een officiële aanklacht verwachte aan het adres van de Duitse autobouwer. Wordt vervolgd.