1.500+ pk Audi S2 zet nieuw record op dragstrip (video's)

Deze zwaar opgefokte, vuurspuwende machine is de snelste quattro in een rechte lijn.

1.500+ pk Audi S2 zet nieuw record op dragstrip 

Het traditionele quattro-systeem kennen we vooral uit de rallysport en de toerwagen racerij, maar het Bulgaarse Heed Auto Team besloot dat je er ook prima mee uit de voeten kunt op de dragstrip. Met dat uitgangspunt bouwde de crew een brute dragster op basis van een Audi S2 Coupe.

Betonnen diesel

Net als de originele wagen beschikt de Heed Auto S2 over de 2,2 liter vijfcilinder turbo. De overeenkomsten met een standaard S2 zijn verder echter minimaal: het onderblok is afkomstig van de 2.5 TDI vijfcilinder uit een Audi 100 en is volgens de Bulgaren opgevuld met beton.

De extra versterking is nodig om de vier bar aan laaddruk van een enorme turbo te kunnen verwerken. Het pakket levert ruwweg 1.500 pk op de krukas, waarvan 1.350 de wielen bereiken.

Luchtdruk

Naast de luchtdruk in de motor vinden we ook een pneumatisch systeem in de direct aangedreven Liberty drag-transmissie. Dor de versnellingen met behulp van luchtdruk in te leggen wordt de vermogensafgifte van het vijfcilinder monster niet onderbroken, waardoor er altijd pk's naar de wielen gaan. Het resultaat is daarvan is meer dan indrukwekkend.

Snelste quattro

Tijdens een race van het Roemeense dragrace kampioenschap wist de Audi een absoluut record te vestigen. Met een run van 7.485 seconden op de kwartmijl (400 meter), met een eindsnelheid van 303.44 kilometer per uur.

Volgens het team is het daarmee de snelste quattro aller tijden, maar niet de snelste Audi. Een Amerikaanse machine met achterwielaandrijving zou nog iets sneller zijn. Hoe het ook zij, de Heed Auto S2 blijft een geweldig bruut gezicht (en geluid!).

Cargasm
  • M5Phenomenon
  • Милен Георгиев, M5Phenomenon