Red Bull RB16B krijgt Honda-livery mee voor GP Turkije

Ter ere van het succesvolle partnerschap met het Japanse merk zullen de wagens van Max Verstappen en Sergio Perez grotendeels wit gekleurd worden in Turkije. De livery verwijst naar de allereerste Grand Prix-winnende auto uit 1965.

Red Bull RB16B krijgt Honda-livery mee voor GP Turkije

Aan het einde van dit seizoen verlaat Honda formeel voor de vierde keer de koningsklasse van de autosport. Na een moeizaam debuut met McLaren in het turbo-hybride tijdperk in 2015 klampten de Japanners zich in 2018 vast aan de Red Bull groep, ten eerste met Toro Rosso.

In 2019 volgde een promotie naar Red Bull Racing, waar de Honda V6 Power Unit zich meteen al bewees. Tijdens de sensationele Grand Prix van Oostenrijk wist Max Verstappen de eerste overwinning voor een door Honda aangedreven F1-wagen sinds de Grand Prix van Hongarije van 2006 te verzilveren.

Razend succes

Dat eerste succes leidde tot nog eens 13 overwinningen en 23 podiums (tot nu toe), waarvan er 12 en 18 behaald werden door Verstappen. Nu het team op titelkoers is in het laatste seizoen met officiële Honda-ondersteuning was het hoog tijd om de samenwerking te eren. Aangezien de Grand Prix van Japan helaas wederom niet door kon gaan is Turkije aangewezen als het evenement om een speciale livery te voeren.

RA272

In de korte twittervideo zien we een witte neus met rode stieren, terwijl de voorvleugel versierd is met Japanse kanji. Het kleurenschema is een verwijzing naar de klassieke nationale racekleuren van Japan die door Honda gevoerd werden tijdens hun eerste stint in de sport.

Dezelfde kleuren waren te vinden op de Honda RA272 waarmee de Amerikaan Richie Ginther in 1965 de Grand Prix van Mexico wist te winnen. Het was meteen de eerste overwinning voor een Japanse constructeur. De beeldschone wagen met zijn bijzondere dwarsgeplaatste 1,5 liter V12 werd twee jaar geleden nog even aan de tand gevoeld door Max.

Max Verstappen in Ronnie Bucknum's RA272.

One-off vloek

Uiteraard zullen we de livery maar voor een enkele Grand Prix gaan zien, net zoals de Gulf-kleuren van McLaren tijdens de GP van Monaco dit jaar en het donkerrood van de Ferrari's op Mugello vorig seizoen.

Een eenmalige witte livery levert echter de nodige negatieve associaties op: in 2019 reed Mercedes met grotendeels witte wagens om het honderdjarig bestaan van de Benz-raceafdeling te vieren. Op een nat Hockenheim liep de complete race (onder het toeziend oog van de Netflix camera's) volledig in de soep. En laat er nou net regen voorspeld zijn in Turkije... Het is te hopen dat Red Bull de one-off vloek kan doorbreken.

De volledige livery wordt morgen onthuld. AlphaTauri doet overigens ook een duit in het zakje: op de achtervleugel van de AT02 zullen de Japanse karakters voor arigato (bedankt) afgebeeld worden.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Mercedes-AMG Petronas F1 Team