Helmplicht voor snorfietsers komt er dan toch echt aan

Na jaren gesteggel wordt de vrijheid van de snorfietser toch ingeperkt. Vanaf 1 januari 2023 zal er ook voor de blauw gekentekende tweewielers een helmplicht komen.

Helmplicht voor snorfietsers komt er dan toch echt aan

De snorfiets is een uniek Nederlands concept. Nergens anders vind je gemotoriseerde tweewielers die tot slechts 25 kilometer per uur beperkt zijn en waarvoor geen helmplicht geldt. in theorie is een snorfiets nauwelijks sneller dan een sportieve fietser, maar de praktijk leert ons dat de scooters en brommers vaak met meer dan 50 kilometer per uur over smalle fietspaden jakkeren. Om de veiligheid te vergroten wil het demissionair kabinet binnenkort en algemene helmplicht invoeren.

Bestaansrecht

In een brief aan de Tweede Kamer stelt minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat voor van 1 januari 2023 het bestaansrecht van de snorfiets op te heffen. De enige reden om zo'n machine te kopen is immers het gemak in het gebruik en het behoud van je kapsel. Mét helmplicht kun je net zo goed overstappen op een echte bromfiets. Daarmee mag je immers een stuk harder en ben je 'verlost' van de fietsers wanneer je de rijbaan op moet. Of dat ontmoedigingsbeleid ook zal werken is een tweede. Ook met een helm op is een hardrijdende snorfietser nog altijd een gevaar voor de fietsers om zich heen.

Deelscooters

De helmplicht treft niet alleen de eigenaren van snorfietsen, maar ook bedrijven. Naast een voorspelbare terugloop in snorfiets verkopen zijn namelijk ook de recent uit de grond geschoten deelscooterbedrijven de klos. Het wordt voor de gemiddelde klant een stuk minder aantrekkelijk om zo'n groene rakker mee te pakken als er een helm gedragen moet worden. Aangezien we niet allemaal hetzelfde hoofd op de schouders hebben is het voor de bedrijven ook geen optie om de helm bij de scooter te leveren. Er is dus een grote kans dat vanaf 2023 de straten niet langer bezet zullen worden door lukraak achtergelaten huurscooters.

De landelijke helmplicht volgt het voorbeeld van de gemeente Amsterdam, waar snorfietsers al met en hoofddeksel rondrijden. Dat hoeft overigens geen volledige integraalhelm te zijn: een fietshelm met vizier is ook al prima. Het plan van Minister Visser moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.

Nieuws
  • Piaggio Group, Felyx Scooter