Wolff: 'Hamilton krijgt Braziliaanse raketmotor mee in Saoedi Arabië'

Na een dominante overwinning met een 'mindere' motor in Qatar wordt voor Saoedi Arabië het speciale sprintblok van Brazilië gemonteerd. Mercedes probeert zo de kansen op de titel te maximaliseren.

Wolff: 'Hamilton krijgt Braziliaanse raketmotor mee in Saoedi Arabië'

Het was na de penalty voor Verstappen een easy win voor Sir Lewis Super-Hamilton afgelopen zondag in Qatar. De buffer die de Brit in de openingsfase wist op te bouwen hield tot het einde stand, waardoor Lewis met zijn 102de overwinning in kon lopen in het kampioenschap.

Het is eenvoudig om de superieure rechtuitsnelheid van de Mercedes aan te wijzen als een grote factor bij de overwinning, maar de gevreesde Interlagos-motor lag in Qatar gewoon nog op de reservebank. Mercedes heeft de sprint special van São Paulo namelijk bewaard voor het extreem snelle stratencircuit van Saoedi Arabië.

Minder draaiuren

Het team van Toto verwachtte dat het voordeel van de snellere motor minder zou zijn op het circuit van Losail en besloot het blok daarom te sparen voor de laatste twee races. Zo heeft de V6 nog minder draaiuren dan verwacht, waardoor er met maximaal vermogen gereden kan worden. Hamilton's inhaalrace op Interlagos bewees al hoe groot het effect is van de sprintmotor.

Tegenover Motorsport.com is Wolff dan ook zelfverzekerd over de kansen van Mercedes in Jeddah:

"[Saoedi Arabië] zou een goede baan voor ons moeten zijn, maar we weten dit jaar dat als we denken dat het goede is, het zomaar de andere kant op kan vallen. Maar het is lange rechte stukken en we zullen onze pittige apparatuur tevoorschijn halen, de motor, voor Saoedi Arabië. Hopelijk kan Valtteri vooraan komen want we hebben hem nodig, maar als iedereen finisht gaat [de eindstrijd] naar Abu Dhabi."

Twee motoren

Mercedes engineer Andrew Shovlin legde de situatie nog een keer voor:

"Er zijn twee [power units] waar we mee racen. Hier [in Qatar] hadden we de minder krachtige van de twee in de auto, vanwege de aard van het circuit. Dus aan die kant van het verhaal zit het op dit moment goed. We hebben grote veranderingen van de verhoudingen gezien in de laatste paar races, maar als we naar het circuit in Saoedi Arabië kijken, dan denk ik dat het bij ons zou moeten passen. Voor Lewis hebben we de krachtigere motor om in de auto te zetten, dus dat geeft hem een nuttige motor."

P1 of ploffen

Het gepronk met 'de krachtigere motor' spreekt een eerdere uitspraak van Toto Wolff vierkant tegen. Volgens de boomlange Oostenrijker zou het voordeel van de nieuwe V6 binnen afzienbare tijd afnemen. Het afwisselen met de oudere motor heeft die degradatie kennelijk voorkomen. Voor Red Bull en Max Verstappen lijkt een tweede plek in Jeddah dus het maximaal haalbare. De enige hoop die het team heeft is dat de Mercedes krachtbron tegen Abu Dhabi daadwerkelijk afgezwakt is, of dat het overbelaste blok toch ploft op weg naar de winst.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team