Doodgewone Honda Prelude is bizar duur

De tweedehands automarkt begint wanstaltig vormen aan te nemen. Een Amerikaanse Honda-dealer denkt voor een doodgewone Prelude de hoofdprijs te kunnen vragen.

Doodgewone Honda Prelude is bizar duur

In de nasleep van het chiptekort en het verlangen naar het oude, analoge rijgevoel zijn de prijzen op de occasionmarkt de laatste tijd enorm de lift in gegaan. Zeker voor exotische spul uit het land van de rijzende zon mag je tegenwoordig tonnen neertellen. Vanwege de stratosferische prijzen voor modellen als de Nissan Skyline, Honda NSX en Toyota Supra kan de gemiddelde handelaar het idee krijgen dat alles met een 'JDM'-badge en een lage kilometerstand een museumstuk is. Het Amerikaanse Sanford Honda is precies zo'n ballentent.

Basismodel

De dealer denkt namelijk goud in handen te hebben met een nette Honda Prelude uit 2001. De auto is inderdaad bijzonder netjes en heeft slechts 2.245 mijl (3.612 kilometer) op de teller. Verder is er een zonnedak, ABS, cruise control, een radio/cd-speler aanwezig. Daar houdt het verkooppraatje onder normale omstandigheden echter wel op. De Prelude is namelijk een doodgewoon basismodelletje en is bovendien voorzien van de trage viertraps automaat. De smakelijke, 198 pk sterke H22A4 2,2 liter vierpitter mét VTEC komt daarmee totaal niet tot zijn recht.

Halve ton

Voor al dat moois vraagt Sanford Honda maar liefst 49.000 dollar. Dat is omgerekend zo'n 43.457 euro. Voor een 2,2 liter Honda Prelude met een slome automaat. Tegenover Jalopnik wist de dealer nog even haarfijn uit te leggen waarom de Honda zo'n extreme prijs meegekregen had: "These are classic vehicles so that’s classic car pricing, sir."

Een vlugge blik op Marktplaats leert ons dat je daar in Nederland maximaal 8.300 euro ($9358) voor neer moet tellen. Uiteraard mis je dan de bijzonder lage kilometerstand, maar je hebt voor dramatisch minder geld vrijwel dezelfde auto. We twijfelen er niet aan dat een frisse Prelude prima rijdt, maar een halve ton is hoe dan ook lachwekkend veel.

We wensen Sanford Honda in ieder geval veel succes met hun unieke verkoopstrategie. Ze zullen het nodig hebben.