Oorgasme: Ryan Tuerck's FormulaSupra V10 gaat los

De unieke drifter met F1-motor heeft eindelijk zijn eerste meters kunnen maken. Op Willlow Springs liet Ryan Tuerck de goddelijke Judd gillen.

Oorgasme: Ryan Tuerck's FormulaSupra V10 gaat los

Net als elke andere vorm van motorsport heeft driften een standaard formule die eigenlijk altijd werkt: je pakt een willekeurig Nissan S-chassis, gooi er een Toyota 2JZ of GM LS in en je bent al bijna klaar om te gaan.

De Amerikaan Ryan Tuerck gaat echter liever ver buiten de gebaande paden. Zo rijdt hij de Formula Drift serie een flink verbouwde Toyota Corolla en kwam hij voor de lol met de GT4586, een GT86 aangedreven door de V8 uit een Ferrari 458.

Zijn derde wapenfeit is zijn meest exotische. De FormulaSupra lijkt helemaal niet zo bijzonder, tot je onder de kap kijkt. Daar vind je namelijk een vierliter Judd GV4 V10, een afgeleide van de Formule 1-motor uit 1991.

11.000 rpm

De Judd levert zo'n 750 pk en kan tot 11.000 toeren draaien. Het vermogen bereikt de achterwielen van de Supra via een sequentiële zesbak van Holinger. Afgezien van de motor is de Supra natuurlijk hevig aangepast voor het betere driftwerk. Alleen delen van de carrosserie zijn nog echt naar Toyota te herleiden, waardoor de auto slechts 1100 kilo weegt.

Test

Na enkele tests op de dyno trok Tuerck de auto eindelijk de garage uit om een shakedown test te doen op Willow Springs Raceway. Ryan begon met wat voorzichtig rondjes op het hoofdcircuit, maar liet de achterbandjes toch maar even roken op een kleiner parcours. Hij moest immers weten of de machine ook nog eens zijwaarts wilde gaan.

De FormulaSupra moet echter beide kunnen: Tuerck is namelijk van plan om de wagen ook voor Time Attack en hillclimb evenementen in te schrijven. Waar de auto ook terechtkomt, één ding is zeker: de forse sidepipes zullen iedereen trakteren op het meest unieke geluid dat een Supra ooit geproduceerd heeft.

Cargasm
  • Ryan Tuerck