Giorgio Moroder zet Cizeta-Moroder V16T prototype te veil 

De muzieklegende doet na 33 jaar eindelijk afstand van zijn eigen supercar. De spierwitte exoot is de eerste en enige V16T met de Moroder badge.

Giorgio Moroder zet Cizeta-Moroder V16T prototype te veil 

In de jaren'80 kon je eigenlijk niet aan hem ontsnappen, al wist je misschien niet eens dat hij er was: Giovanni Gorgio Moroder. De Italiaanse producer schreef bijna eigenhandig de soundtrack van het decennium.

Na razend succes met discolegende Donna Summer in de seventies scoorde Moroder de ene na de andere hit en stelde hij de sountracks samen voor iconische films zoals Midnight Express, Scarface, Flashdance en Top Gun. Voor drie van deze films mocht hij bovendien een Oscar ontvangen. De zaken gingen dus bijzonder goed voor Gorgio.

Cizeta-Moroder

Op de top van zijn kunnen zocht Moroder naar een manier om iets nuttigs te doen met al dat geld. Nadat hij zijn Lamborghini Countach voor een beurtje afzette bij de garage van Claudio Zampolli in Los Angeles werd al snel duidelijk wat dat moest zijn. De twee mannen raakten aan de praat en vonden elkaar in de wens om een eigen supercar te bouwen. Samen richtten ze Cizeta-Moroder op, waarbij het eerste deel refereerde naar de Italiaanse uitspraak van Zampolli's initialen.

Lamborghini-dreamteam

Als voormalig Lamborghini ingenieur wist Zampolli meteen een team samen te stellen van oud-collega's. Zelfs Lamborghini's favoriete ontwerper, Marcello Gandini, greep de kans om zich aan het project te verbinden.

Gandini voelde zich op destijds geschoffeerd door de top van Chrysler, de nieuwe eigenaren van het merk met de stier. Zijn voorstel voor de opvolger van de Countach was verworpen door de Amerikanen. Bij Cizeta kreeg hij de kans om die auto alsnog te bouwen.

Twaalf is niet genoeg

Zampolli en Moroder besloten dat een simpele V8 of zelfs een V12 niet goed genoeg was voor hun baby. Het moest een V16 zijn. Om dit voor elkaar te krijgen op een relatief beperkt budget baseerde Zampolli het blok op twee drieliter V8-motoren uit de Lamborghini Urraco P300.

Het onderblok bestond uit één stuk, maar de cilinderkoppen bleven gelijk aan die van de Urraco. Een centrale as tussen de vier cilinderbanken dreef vervolgens een handgeschakelde vijfbak van ZF aan. De unieke layout gaf de auto meteen zijn naam: V16, trasversale (dwarsgeplaatst).

Sumoworstelaar

Het chassis van de V16T bestond uit hoogwaardig chroommolybdeen stalen buizen, in plaats van een zelfdragend chassis of een geavanceerde carbon tub. Dat droeg mede bij aan het forse gewicht: zo'n 1700 kilo. De zesliter V16 probeerde dat gewicht te verbloemen door 540 pk en 542 Nm naar de achterwielen te sturen.

Dat werkte, in ieder geval op papier. Volgens Cizeta-Moroder kon de exoot in ongeveer vier seconden naar de honderd sprinten en hield het feest pas op bij 328 kilometer per uur.

Einde van de samenwerking

De allereerste V16T werd op 5 december 1988 gepresenteerd in Los Angeles. De onthulling werd gepresenteerd door niemand minder dan Jay Leno. Uiteraard had Moroder meteen een titelsong klaar voor het evenement: "A Car is Born".

In 1989 werd de parelmoerwitte machine aan de wereld getoond op de Los Angeles Motorshow en de Autosalon van Geneve. De prijs werd geraamd op een astronomische $650.000 per stuk.

Ondanks 14 aanbetalingen van elk $100.000 werd het project in de loop van 1990 echter te duur voor Giorgio. Hij probeerde Zampolli te overtuigen over te stappen op goedkopere glasvezel panelen in plaats van aluminium, en wilde de V16 verruilen voor een V12 van BMW. Dat stootte Claudio flink tegen de borst, waardoor de twee uiteindelijk een punt achter hun samenwerking zetten. Het unieke prototype met chassisnummer 001 bleef echter in handen van Moroder.

33 jaar

Giorgio bewaarde de auto in een garage, maar besloot in 2018 de machine rijdbaar te maken. Op aanraden van Jay Leno stuurde hij de V16T naar de werkplaats van Bruce Canepa. Daar werden de kinderziektes van het prototype genezen. Zo was bijvoorbeeld de afscherming van de benzinetank tegen de hitte van de enorme motor niet helemaal doordacht. Drie jaar na die grondige opfrisbeurt heeft de inmiddels 81-jarige Italiaan echter genoeg van zijn creatie.

Enige Moroder

Chassis 001 is de enige V16T waar de naam van Moroder nog in trotse letters op prijkt. Dat is echter niet het enige verschil vergeleken met de twaalf productiemodellen: zo heeft het prototype veel grotere luchtinlaten met meer lamellen, een diagonale lijn die naar de achterbumper loopt, ander knipper- en mistlichten en andere zijspiegels. Bovendien is het interieur van 001 uniek en afgewerkt in heerlijk fout rood leer.

Op 27 januari zal de speciale supercar bij veilinghuis RM Sotheby's in Arizona onder de hamer gaan. RM herinnert ons er nog even aan dat de auto een prototype is en dus geen traditioneel VIN-plaatje heeft. Of dat het registreren van de auto onmogelijk maakt wordt uit de tekst echter niet duidelijk. Uiteraard heeft de enige Cizeta-Moroder V16T ooit gebouwd geen prijskaartje. Als je er naar moet vragen, kun je het niet betalen. Wellicht dat ene meneer Leno toevallig in de buurt is.

Cargasm
  • RM Sotheby's, Moog Music
  • ispeedonthe405