Audi zet mes in compacte modellen: 'Audi moet een premium merk worden'

Vier ringen op een beperkt budget is binnenkort verleden tijd. Als onderdeel van een reorganisatie van het modellenaanbod worden de Audi A1 en Q2 uit de prijslijsten geschrapt.

Audi zet mes in compacte modellen: 'Audi moet een premium merk worden'

De structuur van het enorme VAG concern lijkt op het eerste gezicht vrij verwarrend, maar er zit een relatief eenvoudige logica achter. Skoda is voor mensen met een beperkt budget, Seat is voor sportievelingen, Volkswagen is de gulden middenweg, Audi is net even iets luxer, Porsche levert de sportwagens, Lamborghini de supercars en Bentley doet exclusief in luxesleeën.

In principe valt daar niets op aan te merken, ware het niet dat de verschillende merken bijna allemaal dezelfde platforms gebruiken. Het verschil in prijs tussen een mechanisch identieke Fabia, Ibiza, Polo en A1 is hierdoor soms best moeilijk te rechtvaardigen.

Premium merk

Na twaalf jaar A1 en zeven jaar Q2 is dat bij Audi opeens ook opgevallen. Tegenover Handelsblatt laat CEO Markus Duesmann dan ook weten dat het tijdperk van de compacte Audi voorbij is. Het merk moet zich volgens hem gaan beperken tot de middenklasse en hoger, net zoals het deed eind jaren '80 met de 80/90, 100/200 en de V8. Om dit te bewerkstelligen krijgen de A1 en de Q2 geen opvolger:

"We hebben besloten om de A1 niet meer te bouwen en er komt ook geen opvolger voor de Q2. We hebben Audi ook opnieuw gepositioneerd als een 'premium' merk. We zullen ons modellenaanbod beperken aan de onderkant en uitbreiden aan de top."

Ironisch

De associatie met de 'mindere' merken van het Volkswagen concern moeten dus verbroken gaan worden. Dat is gezien het verleden lichtelijk ironisch te noemen. In 1974 kwam Audi juist met de eerste Duitse supermini: de 50.

Zes weken na de introductie verscheen het model met VW-logo's als de eerste generatie Polo. De goedkopere Volkswagen verkocht echter veel beter dan de Audi, waardoor het model na vier jaar al in de ijskast werd gezet. Bijna 50 jaar later is de Audi juist het aftreksel van de VW, maar komt hij alsnog aan zijn einde.

Q-véél

Na de exit van de A1 en Q2 worden de A3 en Q3 de instapmodellen van het merk. De laatste generatie zal in 2026 geïntroduceerd worden en in 2033 alweer vervangen worden door een volledig elektrisch aanbod. In de tussentijd zal Audi naar boven toe uitbreiden met de Q6 e-tron, de Q8 e-tron (een rebadge van de reguliere e-tron) en de werkelijk gigantische Q9.