300+ JDM klassiekers aangemerkt als smokkelwaar

In Florida kreeg een aantal liefhebbers van snel Japans speelgoed slecht nieuws te verduren. Vanwege importfraude zijn hun wagens stuk voor stuk tot illegale smokkelwaar verklaard. De Supra's, Skylines en Evo's zijn daarmee zo goed als waardeloos geworden.

300+ JDM klassiekers aangemerkt als smokkelwaar

De markt voor Japanse sportwagens uit de 90s is heter dan ooit. Afgezien van de algemene boom in de tweedehands automarkt heeft dat een duidelijke reden: Amerika. Na ontelbare Fast & Furious films en games zoals Need For Speed, Gran Turismo en Forza zitten de Yanks te snakken naar de iconen uit de tuningscene.

Met name de modellen die Amerika nooit bereikt hebben, zoals eerdere Evo's en WRX STI's, de Skyline en de Silvia, zijn extreem gewild. Juist die exclusiviteit was jarenlang een enorm probleem. Modellen die nooit naar de VS kwamen hebben immers geen typegoedkeuring meegekregen, waardoor je ze niet kunt registreren voor straatgebruik. Als tegemoetkoming heeft de federale overheid een limiet ingesteld: zodra de auto 25 jaar oud is kun je hem alsnog op kenteken zetten.

Vervalste papieren

Importeurs Andres Diaz en Nicole Chiong hadden echter geen zin om te wachten. Via drie bedrijven haalde het duo 348 auto's naar Florida, waarvan het merendeel in de gewilde JDM-categorie viel. Diaz en Chiong vervalsten adressen en namen, maar ook en vooral de bouwjaren van de wagens. Zo kwamen machines die eigenlijk te jong waren, zoals bijvoorbeeld de Honda Civic Type R EP3 en Mitsubishi Lancer Evo 6, illegaal het land binnen.

Andere klinkende namen op de lange lijst zijn van de Mitsubishi 3000 GT, Subaru Impreza, Nissan Silvia S15, Honda Integra, Toyota Supra, Mazda RX-7, Toyota Chaser en Nissan Skyline, allemaal in vele verschillende smaakjes.

Smokkelwaar

De Florida Department of Highway Safety and Motor Vehicles heeft de kentekens van alle wagens permanent ongeldig verklaard. Binnen de staat zijn de auto's dus grotendeels waardeloos geworden.

Daar bleef het echter niet bij: federale veiligheidswaakhond Homeland Security heeft de getroffen machines namelijk gebombardeerd tot illegale smokkelwaar. Dat betekent dat de JDM-iconen in alle vijftig staten niet gebruikt kunnen worden waar ze voor bedoeld zijn.

Drie opties

De onmiddellijke gevolgen voor de eigenaren van de smokkelsportwagens zijn niet bekend, maar in een brief geeft de FDHSMV een schets van de mogelijke uitkomsten. De eigenaren kunnen de auto's aanhouden als statische museumstukken of circuitwagens, exporteren naar het buitenland om hun investeringen terug te krijgen, of het risico lopen dat Homeland Security er beslag op legt. Gezien die opties is de kans groot dat de markt binnenkort overspoeld wordt met vers aangekochte sushi supercars.

Algemeen
  • iStock