Toyota AE86 drifter heeft GR Yaris-motor onder de kap

Japanse tuningshop Daddy Motor Works heeft een bijzonder blokje uitgekozen voor een Corolla Levin driftmachine. De AE86 wordt aangedreven door een splinternieuwe driecilinder uit de GR Yaris.

Toyota AE86 drifter heeft GR Yaris-motor onder de kap

Er zijn maar weinig auto's zo nauw verbonden met de driftwereld als de AE86 Corolla. Vanwege z'n lichte gewicht, goede balans, betaalbaarheid en ruimte voor interessante motorswaps werd het model een legende in de sport, mede geholpen door de animeserie Initial D. De prijzen zijn de laatste jaren helaas enorm gestegen, maar het bescheiden coupeetje is nog steeds de ideale basis voor een drifter.

Nieuwe formule

De standaard 1,6 liter viercilinders leverden slechts 88 tot 114 pk in de Corolla. Niet slecht voor de eighties, maar toch best karig op het circuit. Swaps naar betere, sterkere motoren zoals de Toyota 3S-GE BEAMS, Nissan SR20DET en in extreme gevallen de legendarische 2JZ zijn daarom bijzonder populair. Kunihiro Oto van Daddy Motor Works heeft echter een nieuwe formule bedacht: zijn nieuwe Corolla Levin driftwagen wordt namelijk aangedreven door de G16E-GTS 1,6 liter driecilinder uit de GR Yaris.

Creatieve oplossing

Aangezien de swap nog nooit eerder gedaan was moest Oto creatief zijn met het inbouwen van de driepitter. Met behulp van de koppelingskom van een Nissan L-serie zescilinder en de handgeschakelde zesbak van een Toyota GT86 en een naar voren verplaatst stuurhuis kon de GR Yaris motor uiteindelijk een plekje vinden in de Hachi-Roku.

Oto-san heeft de motor overigens verder met rust gelaten, waardoor het maximumvermogen nog altijd rond de 270 pk ligt. Meer dan genoeg voor zo'n licht wagentje. Remmen van een Skyline R32 GT-R zorgen ervoor dat alles onder controle blijft. Het zicht wordt echter een beetje beperkt door de uitlaat, die recht voor de bestuurder uit de motorkap omhoog prijkt. Eventuele vlammen vallen dus in ieder geval goed op.

Trendsetter

Kunihiro Oto zal de GR-AE86 vooral gaan gebruiken voor driftcompetities, maar hij heeft ook oren naar een paar runs op de dragstrip. De Corolla heeft daarom een launch control systeem meegekregen. Een witte AE86 met een traditionele viercilinder zal gaan dienen als oefenwagen. Met de swap zet Oto-san de toon voor de toekomst van het driften, zeker nu de populaire motoren uit de jaren '90 zeldzaam beginnen te worden. We hebben zo'n gevoel dat zijn GR-AE86 niet de laatste zal zijn.

Cargasm
  • Daddy Motor Works
  • DADDY Motor Works Official