GM vraagt patent aan voor instructeur-loze autonome lesauto

Zat van de lange wachtlijsten bij het CBR? General Motors denkt de oplossing gevonden te hebben met een robotische lesauto.

GM vraagt patent aan voor instructeur-loze autonome lesauto

Je roze pasje halen is met name in Nederland een kostbare, tijdrovende en vrij lastige klus. De kans op slagen hangt bovendien niet alleen af van je eigen vermogen, maar ook van dat van je instructeur. Leer je dingen verkeerd aan, dan komt je dat duur te staan tijdens je rondje met de examinator. Zakken betekent immers nog meer uren klokken en nog meer lessen dokken.

Bij General Motors werken ze eraan om het menselijke element volledig te verwijderen uit het proces. Als het aan The General ligt gaat de auto het je zelf leren. Met behulp van dezelfde systemen die autonoom rijden mogelijk zullen maken krijgen beginnend bestuurders de kans om alleen de weg op te gaan.

I, Robotinstructeur

De gepatenteerde autonome lesauto van GM gebruikt systemen zoals LIDAR, radar, camera's en GPS om de bestuurder nauwlettend in de gaten te houden. Uiteraard kan het systeem ingrijpen als het dreigt mis te gaan.

Daarnaast vergelijkt de auto de inputs van de de bestuurder met vooraf ingestelde waarden. Zo wordt het gebruik van het gaspedaal en het stuur bijvoorbeeld vergeleken met de manier waarop het autonome systeem het zelf zou doen. Op basis van die waarden krijgt de bestuurder een cijfer.

Beloning

Wanneer het rijgedrag van de leerling voldoet aan de eisen van het computerbrein begint de auto beloningen uit te delen. Hoe capabeler de bestuurder zich toont, hoe meer functies de auto vrijgeeft.

Pas als je zelfverzekerd genoeg bent mag je bijvoorbeeld de Sport-knop indrukken en het infotainmentsysteem bedienen. Het systeem bemoeit zich dan ook steeds minder met de bestuurder, aangezien hij of zij bewezen heeft met de auto om te kunnen gaan.

Nieuw tijdperk

GM's project is niet alleen gericht op het wegcijferen van de traditionele instructeur. Het concern wil de mensheid namelijk voorbereiden op een nieuw tijdperk waarbij het merendeel van het werk gedaan zal worden door autonome systemen, maar de bestuurder af en toe toch in zal moeten grijpen.

De autonome lesauto helpt om die instelling vanaf het begin mee te geven aan nieuwe bestuurders. Je auto vragen om de controle - net zoals ene W. Smith ooit deed op het witte doek - wordt dus de normaalste zaak ter wereld.

Techniek
  • Chevrolet, Audi