Dit is de allerlaatste V8 AMG sedan

Na 52 jaar komt er een einde aan de pure V8 AMG sedan. Met de E63 S 4Matic+ Final Edition neemt de performance divisie van Mercedes afscheid van de ongefilterde bulderende achtcilinder. Een viercilinder plug-in hybride neemt binnenkort het stokje over.

Dit is de allerlaatste V8 AMG sedan

Al vanaf het prille begin stond een schofterig grote V8 centraal bij AMG. In 1971 trapten Hans Werner Aufrecht en Erhard Melcher uit Großaspach hun carriere af met een 6,8 liter raceversie van de 300 SEL 6.3.

Het rode monster won z'n klasse tijdens de 24 uur van Spa, kreeg de bijnaam Rote Sau ('Rode Zeug) mee en zette AMG meteen op de kaart.

Sindsdien is de bulderende achtcilinder een stokpaardje gebleven van de tuner, ondanks uitstapjes met viercilinders, zescilinders en de V12. De AMG GT3 doet het zelfs nog steeds met de befaamde natuurlijk ademende 6.2.

Plug-in hybrides

Voor het circuit houdt Mercedes-AMG z'n reputatie in ere, maar de straatmodellen zijn een hele andere richting in geslagen. Veelcilinders zijn namelijk uit: AMG moet zoveel mogelijk elektrisch worden.

Voor de bekende sedanmodellen betekent dat een overstap naar plug-in hybride viercilinders. De C63 en E63 AMG zul je dus niet langer kunnen herkennen aan het brute uitlaatgeluid. Als kleine troost levert de nieuwe aandrijflijn 68 pk méér dan de pure V8.

Final Edition

Met de nieuwe en veel groenere E63 voor de deur heeft AMG nog een laatste eerbetoon gedaan aan de fameuze V8. Met de Mercedes-AMG E63 S 4Matic+ Final Edition neemt het submerk afscheid van de ouderwetse rauwdouwer.

De Final Edition beschikt over dezelfde 612 pk sterke vierliter twin turbo V8 als het standaard model, maar onderscheidt zich met een unieke Matte Graphite Grey Magno-lakkleur, speciale gesmede wielen in hoogglans zwart, een AMG-badge op de C-stijl, stickers op de dorpels en het verdonkeren van diverse exterieur en interieurdelen met het AMG Night Package.

Zwart op zwart

Het speciaaltje is uiteraard rijkelijk aangekleed met vrijwel alle denkbare opties. Van binnen is de E63 uitgevoerd met AMG Performance stoelen in zwart nappa leer met gele stiksels. Het afgevlakte AMG stuur is bekleed hetzelfde leer en DINAMICA microvezel voor extra grip.

999

Mercedes-AMG zet de Final Edition in een beperkte oplage van slechts 999 exemplaren op de markt. Alle wagens zullen uitgevoerd worden in dezelfde kleurencombinatie, al zal daar met een paar flinke zakken geld wel verandering in te brengen zijn. De Final Edition is uiteraard exclusief als sedan verkrijgbaar.

Nieuws
  • Mercedes-Benz