Ralf Schumacher: 'Mijn demorun met Williams V10 was sneller dan huidige F1'

De zesvoudig Grand Prix winnaar deed afgelopen weekend een paar rondjes op de Red Bull Ring met zijn Williams FW25. Naar eigen zeggen waren de tijden van Ralf sneller dan die van Charles Leclerc en Max Verstappen.

Ralf Schumacher: 'Mijn demorun met Williams V10 was sneller dan huidige F1'

De Formule 1 profileert zich graag als de absolute top van de autosport. Hierdoor hebben F1-wagens de reputatie de meest geavanceerde en ingewikkelde racewagens ter wereld te zijn. Elk jaar zitten ze vol met de nieuwste technieken om nog sneller en efficiënter te zijn dan voorheen. Althans, dat is het idee.

Maar nieuwer is lang niet altijd beter. Vanwege de noodzaak om volgen en inhalen makkelijker te maken zijn de auto's dit jaar immers flink langzamer geworden. Vooral in langzame secties zijn de zware ground effect machines niet op hun gemak, waardoor ze veel rondetijd inleveren.

Bij een demorun voorafgaand aan de Grand Prix van Oostenrijk probeerde Ralf Schumacher te bewijzen hoe langzaam de huidige auto's precies zijn. In een veld vol prachtige klassiekers wist hij een aantal vrije rondjes te vinden met zijn Williams FW25 BMW uit 2003.

Beter dan ooit

Schumacher won als teamgenoot van Juan Pablo Montoya twee races met de FW25, maar bijna twintig jaar later is de auto nog beter dan hij zich kon herinneren. De zo gehate gegroefde banden waren voor de run immers vervangen door slicks. Ondanks een teruggeschroefde motor kon Ralf enorm vaart maken:

"De auto heeft eng veel grip, het is ongelooflijk, onvoorstelbaar. Mijn motor had toen iets meer dan 950 pk, hier hebben we net 850 pk tot onze beschikking. We hebben ook 2.000 toeren eerder geschakeld. De motor zal dan een beetje langer meegaan. Dat is het grote verschil."

Sneller dan een nieuwe

In tegenstelling tot de meeste demoruns werden de rondetijden van Schumacher's V10-monster nauwgezet bijgehouden. Toen hij eenmaal in zijn oude ritme zat klokte hij naar eigen zeggen voor de huidige F1 beschamend snelle tijden. Hoe snel precies wilde hij tegenover Motorsport-Total echter niet zeggen:

"Ik was sneller [dan de huidige F1] maar ik zeg niet hoeveel. Er waren een paar teambazen die me op de grid bezocht hebben [en zeiden] 'Dat is pijnlijk voor ons'. De huidige auto's zijn ja bijna 200 kilo zwaarder. We spreken [tegenwoordig met de turbo-hybrides] van systeemvermogen. Mijn 850 pk is de hele tijd beschikbaar. Dat moet je niet onderschatten."

Schumacher's FW25 achtervolgd door David Coulthard in een Red Bull RB8.

Niet onmogelijk

Zonder tijden moeten we Ralf op zijn blauwe ogen geloven, maar zijn claim is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Vorig jaar wist Fernando Alonso met zijn Renault R25 op Abu Dhabi tijden te klokken die akelig dicht bij de race pace van de 2021-auto's zat.

Aangezien de huidige auto's langzamer zijn (en de Renault waarschijnlijk ook niet op vol vermogen liep) is het dus niet onaannemelijk dat een twee jaar oudere Williams ze te snel af zou kunnen zijn

De historische data vertelt echter een ander verhaal. De snelste raceronde van 2003, op naam van Ralf's broer, was namelijk ongeveer 1.1 seconden langzamer dan de snelste raceronde van Max Verstappen afgelopen weekend.

Het is dus de vraag of slicks, nieuw wegdek en een geknepen motor dat gat kunnen dichten. Totdat Ralf zijn data deelt zullen we het nooit weten.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool