Brawn: 'Max Verstappen is een tovenaar, net als Michael Schumacher'

F1-legende Ross Brawn is diep onder de indruk van de prestaties van de regerend wereldkampioen. Bovendien ziet de Brit veel van zijn oude strijdmakker Michael Schumacher terug in de Nederlander. Net als Schumi is Max een echte tovenaar.

Brawn: 'Max Verstappen is een tovenaar, net als Michael Schumacher'

Na een zinderende start is het wereldkampioenschap is zo langzamerhand verwaterd tot de Grote Max Verstappen Show. Nu Mercedes te langzaam is en Ferrari ronduit incompetent is er schijnbaar niets dat de Nederlander kan stoppen in de laatste zes races van 2022. Ondanks een stroom penalties en problemen in de kwalificatie wist Max maar liefst vijf races achter elkaar te winnen.

Tovenaar

De extreem goede vorm waarin Verstappen zich bevindt is F1 sportief en technisch directeur Ross Brawn uiteraard niet ontgaan. In een interview met Sport1 waarin de 67-jarige Brit zijn pensioen aankondigde werd hij nog naar zijn mening over de overtuigende leider in het kampioenschap gevraagd. Brawn was vrij duidelijk: Max is een tovenaar van de absolute buitencategorie, net als Michael Schumacher:

"Zeer hoog. Zijn dominantie op Spa deed me denken aan Michael Schumacher in zijn beste tijden. Wanneer je een perfecte auto hebt en een coureurs zoals Michael of Max in de cockpit, dan zit je op een andere planeet."

"Dan voel je als toeschouwer een bepaalde magie. Je moet ja niet vergeten: er is nog een andere coureur met een gelijke auto, die niet dat onderscheid kan maken. We willen graag gevechten met veel coureurs aan de leiding. Maar willen we niet ook tegelijkertijd de tovenaars zien die zich van de anderen onderscheiden?"

Overcapaciteit

Na 21 seizoenen met Der Michael bij Benetton en Ferrari is Brawn de beste persoon om vergelijkingen met hem te trekken. Maar wat maakt mannen als Schumacher en Verstappen zo speciaal? Volgens Ross is het niets meer dan het hebben van overcapaciteit. Met zoveel rauw talent achter de hand hebben ze de rust en tijd om met allerlei andere zaken bezig te zijn. Zo keek Michael bijvoorbeeld rustig mee met de TV-schermen:

"Je hebt simpelweg meer capaciteit vanwege je talent. Zoals een super voetbaltalent die niet naar de bal hoeft te kijken, maar al vooruit kan kijken naar de volgende move."

"Een voorbeeld van Michael: bij een race klaagde hij over de radio dat we hem niet de correcte rondetijd gegeven hadden. Hij had net op één van de grote schermen gezien dat hij de snelste ronde had gereden. Wat hij niet wist: het was zijn broer Ralf die het gedaan had. De supersterren hebben gewoon meer capaciteit over in alles wat ze doen. Dat is van toepassing op alle sporten."

Max vs Michael

Volgens Brawn steekt Verstappen op dit moment met kop en schouders boven de rest uit. Iedereen moet zich meten met de prestaties van de Nederlander, net zoals dat in de Ferrari-tijd was voor Michael Schumacher. Wie er zou winnen in een gevecht tussen Max en Michael durft Ross echter niet te zeggen:

"Max is de maatstaf, zonder twijfel. Net zoals Michael dat was. De toekomst zal uitwijzen of hij er ook het maximale uit een racedag halen kan wanneer de auto een keer niet zo goed is. Dat was één van Michaels vele sterke kanten. Maar Max is nog jong en het lijkt erop dat hij in dit opzicht ook een stap in de goede richting gemaakt heeft."

"Ik kan niet zeggen [wie zou winnen]. Ik weet alleen dat het adembenemend zou zijn geweest om naar te kijken. Michael had deze nieuwe auto's ook zeker gaaf gevonden."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, BrunoPress