Hamilton wil strenge naleving budget cap: 'Regels zijn regels'

Sir Lewis heeft besloten dat het handhaven van regels toch best wel belangrijk is. Na de geruchten dat Aston Martin en Red Bull door het budgetplafond gegaan zijn roept de zevenvoudig wereldkampioen op tot een een strenge aanpak door de FIA.

Hamilton wil strenge naleving budget cap: 'Regels zijn regels'

Voorafgaand aan de Grand Prix van Singapore werd door de Italiaanse pers naar buiten gebracht dat de FIA in ieder geval twee teams verdenkt van het negeren van de budget cap in 2021.

Aston Martin en Red Bull zouden ongeveer vijf procent meer uitgegeven hebben dan toegestaan, wat neerkomt op iets meer dan zeven miljoen dollar. Red Bull teamchef Christian Horner wees er echter meteen op dat de beoordeling van de FIA nog helemaal niet afgerond was. Er was dus helemaal geen reden om te speculeren.

Dat weerhield het kamp van Mercedes er echter niet van om de nodige insinuaties te doen. Toto Wolff liet zich ontvallen dat 'twee topteams zich wel aan het budget gehouden hebben' en pleitte voor harde handhaving door de FIA. In navolging van zijn chef deed Lewis Hamilton in Singapore soortgelijke uitspraken.

De vice-kampioen van 2021 gaf toe niet te letten op de situatie, maar had er alle vertrouwen in dat FIA-president Mohammed Ben Sulayem de zaak op de juiste manier aan zou pakken:

"Ik heb mijn aandacht er niet echt. Het is allemaal gefluister op dit moment. Ik ben trots op mijn team voor de zorgvuldige aanpak die ze gedaan hebben om onder de regels te opereren. En ik heb eerlijk gezegd volledig vertrouwen in Mohammed [Ben Sulayem] wat betreft de manier waarop hij zich opgesteld heeft tot dit punt en wat betreft streng zijn en duidelijk zijn met de regels."

Regels zijn regels

Volgens Lewis is het cruciaal dat de FIA streng toeziet op de naleving van de budget cap. Het toestaan van hogere uitgaven door bepaalde teams heeft namelijk serieuze gevolgen voor de onderlinge verhoudingen, iets dat haaks staat op het doel van de regel. Regels zijn immers regels, aldus Hamilton:

"De regels zijn de regels en voor dat soort dingen, die kunnen leiden tot echte veranderingen wat betreft prestaties van de auto, dat soort dingen, moeten we zeker serieus nemen. Maar zoals ik zei, ik weet niet of het waar is of niet dus we zullen zien."

Met name die laatste uitspraak is een opvallende uit de mond van Hamilton. De Brit is immers al het hele seizoen verwikkeld in een bittere en onzinnige strijd met de FIA over het dragen van sieraden. Kennelijk zijn regels alleen regels als ze niet op hem gericht zijn.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team, BrunoPress