Hoe sommige Formule 1-teams aan hun naam gekomen zijn

Veel Formule 1-teams hebben hun naam te danken aan hun eigenaar of oprichter. Zo is het Mercedes-Benz Formule 1-team natuurlijk vernoemd naar Karl Benz en Mercedes Jellinek, de dochter van Emil Jellinek, die lange tijd de zaak bestuurd heeft.

Hoe sommige Formule 1-teams aan hun naam gekomen zijn

Sir Jackie Stewart, zelf driemaal wereldkampioen, speelt ook een rol in zowel de naam van het Mercedes als Red Bull team. Nadat hij drie wereldkampioenschappen gewonnen had op rij in 1969, 1971 en 1973 voor het Tyrell team, begon hij zijn eigen Formule 1-team genaamd Steward Grand Prix in 1996. Dat dit team later vier wereldkampioenschappen zou winnen en hier vandaag de dag nog steeds om zal strijden, kon hij destijds enkel maar van dromen.

Ferrari is altijd Ferrari gebleven ondanks dat het team verschillende eigenaren heeft gehad. McLaren is altijd McLaren gebleven, maar er zijn wel wat teams die op een wat unieke wijze aan hun naam gekomen zijn. In dit artikel zullen we uitleggen hoe dit precies zo gekomen is.

Red Bull Racing 

Vlak voordat Jackie Stewart zijn eigen Formule 1-team oprichtte in 1996, kocht hij in 1988 een klein Formule 3000 (inmiddels Formule 2) team over genaamd Gary Evans Motorsport om een goed voertuig voor zijn zoon te kunnen samenstellen.

Zijn zoon Paul Stewart reed destijds voornamelijk in de Formule 3 en Formule 3000. Aan het einde van het seizoen van 1996 veranderde het team van Gary Evans Motorsport naar Stewart Grand Prix met behulp van Ford. Hoewel Stewart deelnam aan de Formule 1 van 1997, was dit geen success. Wel won teamlide Johnny Herbert de Europese Grand Prix van 1999.

Vlak voor het seizoen van 2000 werd het gehele team verkocht aan Ford, wat op dat moment ook Jaguar bezat. Om deze reden werden de voertuigen groen geschilderd en Jaguar Racing genoemd. Vijf seizoenen later werd dit team verkocht aan energiedrankproducent Red Bull en werden alle voertuigen zwart met rood geschilderd.

AlphaTauri

Veel mensen weten dat Alpha Tauri een onderdeel van Red Bull Racing is, maar niet hoe het team aan zijn naam gekomen is. Misschien als het merk tegenwoordig op een goede naam zou moeten komen dat het dan de gratis tool van https://businessnamegenerator.com/nl gebruikt zou hebben.

In principe gaat het helemaal terug naar de jaren 80’, toen Giancarlo Minardi het Minardi Formule 2-team oprichtte in Faenza, Italië. Minardi was al sinds het einde van de jaren '60 betrokken bij de racerij en in 1976 leende Enzo Ferrari hem een 312-T-chassis voor een paar niet-kampioenschap F1-races om jong talent te evalueren.

Giancarlo Martini was de coureur destijds, maar het experiment was geen succes en Ferrari heeft sindsdien geen Formule 1-klantenteam meer gehad. Na het wat beter te hebben gedaan in de F2, kwam Minardi in 1985 goed in de F1, maar de volgende 20 jaar leverde hij slechts 38 kampioenschapspunten op en geen podiumplaatsen. De Australische zakenman Paul Stoddart kocht het team in 2001 en hernoemde het tot European Minardi.

In 2005 werd het team opnieuw verkocht, dit keer aan Red Bull, die het vanaf 2006 Scuderia Toro Rosso ('Team Red Bull' in het Italiaans) noemde. In 2020 veranderde Red Bull de naam van het team nogmaals, dit keer in Alpha Tauri uit eerbied voor het gelijknamige kledingmerk.

Formule 1
  • BrunoPress