Binotto wil tóch even kijken naar intermediate-blunder São Paulo 

Temidden van de speculatie rond zijn toekomst bij de Scuderia moet Mattia Binotto voor de zoveelste keer door het stof. De Italiaan stelt schoorvoetend een onderzoek in naar de dramatische misser voor Charles Leclerc tijdens de kwalificatie in São Paulo.

Binotto wil tóch even kijken naar intermediate-blunder São Paulo 

Het team van Ferrari heeft F1-kijkers buiten Italië dit seizoen weten te vermaken met de ene na de andere bijzonder creatief foute beslissing. Het op oude banden buiten houden van Charles Leclerc op Silverstone, het uitproberen van de harde band op de Hungaroring en de pitstrategie van Sainz op Paul Ricard, het aantal voorbeelden is duizelingwekkend.

In de afgelopen races wist de Scuderia zich echter redelijk gedeisd te houden, tot de Grand Prix van São Paulo. Bij de start van de derde en laatste kwalificatiesessie op de vrijdag stuurde het team Charles Leclerc namelijk doodleuk naar buiten op intermediates...op een nog altijd gortdroge baan.

Nog voordat hij de pits verliet zag Charles al in zijn spiegels dat er een enorme fout gemaakt was, maar hij kon er niets meer aan doen. Na een enkele outlap op de inters was de sessie bovendien al over door de schuiver van George Russell en een langverwachte regenbui.

Bijna vergeten

In de nasleep van het weekend waarin Mercedes de eerste overwinning van 2022 pakte en Red Bull een interne meltdown had zou je de grandioze fout van Ferrari al bijna vergeten.

Leclerc wist zich in de Sprint en de Grand Prix immers goed naar voren te vechten, ondanks een onderonsje met de McLaren van Lando Norris. Ondanks alles sloot hij het weekend af met een vierde plek achter Carlos Sainz.

De schuld van de regen

Voor huidige Ferrari-teambaas Mattia Binotto kon het incident echter niet naar de vergetelheid geschoven worden. De lange Italiaan zal voor de zoveelste keer moeten uitzoeken hoe zijn team tot een bizarre beslissing kwam.

Tegenover RaceFans probeerde Binotto in zijn gebruikelijke stijl recht te praten wat extreem krom was door te stellen dat het weer die dag onvoorspelbaar was. Als het net even iets eerder was gaan regenen had iedereen Ferrari namelijk briljant genoemd:

"Natuurlijk, wanneer je zulke weersomstandigheden hebt, is het altijd een loterij. Dat is te zien aan het feit dat Kevin Magnussen op pole stond, of Lewis Hamilton die achtste op de grid was en Sergio Perez negende. Dat bewijst dat er een hoop [verschil was]."

Onderzoek naar het proces

Ondanks die slappe uitleg moest Mattia voorzichtig erkennen dat het toch een verkeerde beslissing was van zijn strategisten. Leclerc was immers de enige van tien coureurs die op de groengerande band aan de sessie begon. Zelfs teamgenoot Carlos Sainz had het correcte rubber onder zijn bolide. Binotto wil toch even gaan uitzoeken hoe Charles' helft van de garage tot de conclusie kwam dat de inters van stal gehaald moesten worden:

"Maar we hebben het verkeerd gedaan, want we waren zeker de enigen op de intermediate en niet op de slicks. Ik denk dat dat soort fouten altijd gebeuren in een loterij-situatie, en zulke fouten kunnen ook de juiste beslissing worden. Want het [hing alleen af] van het weer dat misschien een minuut later had kunnen veranderen, wat niet gebeurde."

"Waar ik samen met het team naar kijk is wat het proces is dat ons tot die beslissing gebracht heeft. Dat is denk ik belangrijker dan de beslissing zelf. Was het goed of fout? Waarom doen we dat wanneer anderen het misschien niet deden."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari, BrunoPress