Max Verstappen pakt vijftiende overwinning in Abu Dhabi!

Na een slecht weekend in Brazilië was Max Verstappen weer ouderwets dominant in Abu Dhabi. De Nederlander verbetert met zijn vijftiende overwinning van 2022 zijn eigen record. Helaas voor Red Bull kwam Sergio Perez uiteindelijk net tekort op de tweede plek in het kampioenschap.

Max Verstappen pakt vijftiende overwinning in Abu Dhabi!

Start

De beide Red Bulls waren goed weg, gevolgd door Charles Leclerc, Lewis Hamilton en Charles Leclerc. Verstappen nam buitenom de leiding in bocht 1. In bocht 5 probeerde Leclerc het even aan de binnenkant bij Perez, maar de Monegask koos eieren voor zijn geld. In de bocht 6-7 combinatie deed zijn teamgenoot dat niet.

Hamilton steekt rechtdoor

Sainz paste namelijk een versie van de beroemde inhaalactie van Max Verstappen toe op niemand minder dan Lewis Hamilton. De Mercedes moest zelfs even rechtdoor steken, net als vorig jaar. Hamilton behield daarmee zijn plek, maar in tegenstelling tot vorig jaar werd hij door de wedstrijdleiding opgedragen Sainz alsnog weer langs te laten.

Pitstops

Verstappen ging naar binnen, waardoor Leclerc de leiding overnam. De Ferrari kwam zelf echter ook vrij snel naar binnen. Door een langzame stop kwam Charles precies voor de neus van zijn teamgenoot terecht. Perez en Verstappen waren echter onbereikbaar. Intussen kreeg George Russell te horen dat hij een penalty aan zijn broek kreeg voor een unsafe release.

Na de stops leek het op de oude voet verder te gaan, maar de Ferrari's kwamen opeens rap dichterbij. Al snel begon Sergio Perez te klagen dat hij opgehouden werd door Max Verstappen. Dat duurde echter niet lang.

Carlos Sainz opperde via de radio een theorie over de traagheid van de Red Bulls: de Spanjaard vermoedde dat het team voor een eenstopper ging en banden aan het sparen was. Ferrari ging echter duidelijk voor een tweestopper.

Typisch einde voor Fernando

Voor Fernando Alonso maakte al dat gezever over strategie echter niets meer uit. In een typische weergave van zijn laatste seizoen bij Alpine viel hij weer eens uit met een technisch probleem. De kans om even wat afscheidsdonuts te draaien met Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo was daarmee verkeken.

Gespleten strategie

De vermoedens van Sainz bleken uiteindelijk half waar: op ronde 33 haalde Red Bull namelijk Sergio Perez binnen voor een set hards. Verstappen kreeg echter te horen dat hij zijn banden extra moest managen.

Met een kleine vijf seconden voordeel op Leclerc was dat echter geen prettig bericht. Max klaagde dat hij niet meer kon doen, maar het team verzekerde hem ervan dat hij alsnog veel sneller was dan Leclerc in sector 2.

Flashbacks naar '21

Na 39 ronden kregen we een flinke deja vu: Mick Schumacher en Nicholas Latifi raakten elkaar! Dit keer was het echter niet in het hotelcomplex, maar in de inmiddels beruchte bocht 5.

Schumi Jr. reed doodleuk midden in de bocht tegen de staart van de Williams, waardoor beide wagens in een spin raakten. Latifi liep schade op aan zijn achtervleugel, maar beide mannen konden hun weg vervolgen. Mick kreeg van de stewards nog even een vijf seconden penalty mee voor zijn stunt. De beslissing van Haas om hem te vervangen met Nico Hülkenberg werd daarmee nog maar eens gerechtvaardigd.

Even later volgde een tweede flashback door de aanval van Sergio Perez op Lewis Hamilton. Checo ging er op het eerste rechte stuk langs met een late remactie, maar gaf daardoor DRS aan Hamilton.

Lewis maakte daar meteen handig gebruik van en vloog er meteen weer langs. Een ronde later lukte het alsnog in bocht 9. Ondertussen verloor hij echter zeeën van tijd op Charles Leclerc. Met nog tien ronden te gaan moest Sergio meer dan negen seconden goedmaken.

Hamilton's hydrauliek

Terwijl Sergio Perez langzaam maar zeker het gat naar Leclerc dichtreed was er drama voor Lewis Hamilton. Precies op het punt dat hij zien vierde plek moest verdedigen tegenover Carlos Sainz kreeg Lewis problemen met zijn versnellingsbak. Het team vertelde hem dat er een hydraulisch probleem was, waardoor hij noodgedwongen naar de pits moest kruipen.

Checo komt tekort

Door het gevecht met Hamilton en hinder van onderling kibbelende achterblijvers kon Perez uiteindelijk geen vuist maken naar Charles Leclerc. Pas op de lijn kwam de Mexicaan in de buurt van de DRS-zone. Leclerc behield daarmee zijn tweede plekl in het kampioenschap, waardoor Red Bull's droom van een 1-2 in het water viel.

Ondertussen ging Max Verstappen comfortabel vandoor met zijn vijftiende overwinning van het seizoen. De top drie vierde het einde van het seizoen meteen met een heerlijke set donuts. Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo en Mick Schumacher volgden dan voorbeeld al snel.

Resultaten

Door de gefaalde inhaalrace van Sergio Perez en de uitvaller van Lewis Hamilton bleven beide kampioenschappen uiteindelijk relatief stabiel. Ferrari en Charles Leclerc behielden hun tweede plek, terwijl Lewis een plekje verloor aan Carlos Sainz.

De felle strijd tussen Alpine en McLaren voor P4 bij de constructeurs liep met een sisser af, terwijl Alfa Romeo op punten op gelijke hoogte kwam met Aston Martin. Vanwege een extra vijfde plek kon het Zwitsers-Italiaanse team de zesde plek echter behouden.

Voor Red Bull maakte het misgrijpen bij de 1-2 verder weinig uit. Het team zal volgend jaar beginnen als de absolute favoriet, ondanks kortingen op de windtunneltijd vanwege de budgetcapbreuk. De derde plek voor Mercedes geeft het team uit Brackley echter méér ontwikkelingstijd dan voorheen. De tijd zal het leren of de voormalige kampioenen die tijd kunnen gaan gebruiken om weer een dominante wagen neer te zetten.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool