Wolff waakt voor lange dip Mercedes: 'Dat kunnen we niet laten gebeuren'

Toto is zich er terdege van bewust dat het tegenvallende seizoen van 2022 een trend zou kunnen zetten. Samen met zijn team kijkt de Oostenrijker terug naar andere teams die hun dominante positie opeens verloren om dezelfde fouten te voorkomen.

Wolff waakt voor lange dip Mercedes: 'Dat kunnen we niet laten gebeuren'

Het seizoen van 2022 stond voor het team van Mercedes in het teken van teleurstellingen. Voor het eerst sinds de introductie van de turbo-hybride regels in 2014 wist het team geen kampioenschapswaardige auto neer te zetten.

De radicale zeropod W13 maakte veel tongen los, maar weinig trofeeën. Mercedes wist nog een opsteker te pakken met een 1-2 in Brazilië, maar in Abu Dhabi werd het team weer met de neus op de feiten gedrukt.

De auto was simpelweg té afhankelijk van de specifieke omstandigheden van bepaalde circuits. Nu Mercedes na acht jaar dominantie niet onfeilbaar is gebleken slaan er in Brackley al twijfels toe: vrijwel geen enkel ander dominant team is na een dip meteen weer op topniveau gekomen.

Het cyclus

De geschiedenis van de Formule 1 loopt immers over met voorbeelden van teams die jarenlang niet te kloppen waren en vervolgens de afgrond in gleden. Bij sommige teams gebeurde het zelfs meerdere keren. Zo hebben Williams, Ferrari en McLaren het bijvoorbeeld allemaal meegemaakt.

Samen met zijn team is Mercedes opperhoofd Toto Wolff dan ook zeer geïnteresseerd in die verhalen. Toto wil de lessen uit het verleden gebruiken om de bekende cyclus niet te herhalen:

"Natuurlijk praten we erover. We zijn aan het analyseren wat in het verleden de redenen waren dat teams die een periode gedomineerd hadden opeens snelheid verloren. En je kunt dat best goed natrekken. Een reglementswijziging, mensen die weggaan, een band die fundamenteel veranderde."

"Je kunt het zien bij Ferrari, bijvoorbeeld. Ik bedoel, ze verloren [in 2006/2007] de complete top van het management en de allesbepalende coureur. Ik denk dat dat het is waar je het naar terug kan trekken."

"Bij Red Bull was het een fundamentele situatie dat de power unit reglementen ondersteboven werden gekeerd en ze geen fabrieksdeal hadden. Dus daar veranderden fundamentele elementen."

Mercedes kan beter

Na zijn speurwerk in de geschiedenisboeken is Toto er echter van overtuigd dat zijn team het beter zal kunnen. Er is immers fundamenteel weinig veranderd in Brackley. Afgezien van het verlies van motorpersoneel aan Red Bull Powertrains werkt het team nog met dezelfde mensen en dezelfde middelen. Het enige struikelblok was de interpretatie van de aerodynamische regels voor 2022. Door alles weer op scherp te zetten hoopt Wolff dat Mercedes meteen weer in de rebound kan gaan:

"Wij hebben dezelfde organisatie, dezelfde capaciteiten, dezelfde fondsen. En ik geloof dat we dingen gemeen hebben [met die teams] en we het kunnen natrekken. We zijn ons bewust van dat alles en het reglement veranderde. We hadden het fout. Maar alle andere pilaren staan er nog steeds. En we moeten de systemen afstellen en het begrijpen."

"Maar we kijken naar dat alles en denken dan: 'we moeten voorzichtig zijn'. We moeten voorzichtig zijn want het seizoen is in een oogwenk voorbij gegaan. En we kunnen het niet laten gebeuren dat we volgend seizoen en het seizoen daarna weer terug moeten kijken."

Formule 1
  • BrunoPress