Haal de echt werkende Niki Lauda Ferrari F1-replica uit Rush (2013)

Het strijdwapen van Daniel Brühl's Niki Lauda kan van jou zijn. De replica van Niki Lauda's Ferrari 312T2 staat op een echt racechassis en werd gebruikt voor Ron Howard's racemeesterwerk Rush.

Haal de echt werkende Niki Lauda Ferrari F1-replica uit Rush (2013)

Bij het grote publiek wordt het concept van een racefilm doorgaans niet serieus genomen. Men denkt dan al snel aan automotieve onderbroekenlol zoals de volledig elektrische Fast & Furious franchise.

In 2013 kwam er echter een belangrijke uitzondering op de regel naar voren: Ron Howard's docudrama Rush. Het voor dramatische doeleinden lichtelijk aangedikte verslag van de fameuze rivaliteit tussen F1-legendes Niki Lauda en James Hunt in 1976 was namelijk een onverwachte hit.

Praktische effecten

Bij de productie van de film werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van praktische effecten in een poging de racescenes zo realistisch mogelijk over te laten komen. Aangezien een originele McLaren M23 of Ferrari 312T2 in 2013 al onbetaalbaar was moesten er replica's gebouwd worden voor de echt snelle scenes. De originele exemplaren werden alsnog gebruikt voor intiemere detailshots.

Virtuele V12, echte racer

Een van die machines kan nu van jou zijn. Op verkoopsite PCarmarket is namelijk één van de Ferrari stunreplica's te vinden. Volgens de verkoper is het apparaat gebaseerd op een echt racechassis van Britse fabrikant Mygale, compleet met dry sump Ford tweeliter viercilinder een een Hewland FT200 handbak. Welk chassis het precies is weet de beste man echter niet.

De Mygale werd door de productiemaatschappij aangekleed met een glasvezel Ferrari-body, aluminium vleugels, Goodyear slicks en een gesimuleerd viervoudige uitlaatsysteem voor de virtuele platte V12.

Trackday project?

De fugazi Ferrari kan ondanks zijn motorsport-DNA echter niet zomaar het circuit op. De verkoper heeft namelijk alle vloeistoffen en de accu laten verwijderen na aankoop van Ron Howard's productiehuis. Dat betekent ook dat de wagen inmiddels al negen jaar stil staat. Aangezien de auto voornamelijk voor de show gebouwd werd is er bovendien geen garantie dat de rest van het apparaat de stress van echte racesnelheden overleeft. Met een beetje ellebogenwerk is er echter vast wel iets van te maken.

Ga jij ervoor? Dan moet je wel even diep in je zakken graaien. Het huidige bod staat namelijk op 18.000 dollar. Een grote probleem is de locatie: de filmwagen staat namelijk in Los Angeles. De transportkosten zullen dus ook niet mals zijn. Maar dan heb je wel een van de meest unieke potentiële trackday speeltjes op de markt.

Cargasm
  • Lotusx via PCarmarket, Universal Pictures