Red Bull brengt Formule 1 terug naar Bathurst

Het fameuze circuit Down Under wordt binnenkort weer eens opgeschrikt door F1-geweld. Het team van Red Bull zal in het voorprogramma van de Bathurst 12H een aantal demorondjes gaan doen. Derde rijder Daniel Ricciardo zal ongetwijfeld van de partij zijn.

Red Bull brengt Formule 1 terug naar Bathurst

De Formule 1 heeft Spa Francorchamps, het WEC heeft Le Mans, de IndyCar heeft Indianapolis, en de Australische Supercars heeft Mount Panorama Bathurst. Het circuit in de landschap van de staat New South Wales heeft inmiddels een mythische status verworven.

Met een hoogteverschil van 174 meter, hellingen van 1 op 6 en minimale uitloopstroken is 'The Mountain' een enorme uitdaging. Elke Australische racer droomt er dan ook van om zes uur lange 'Great Race' te winnen in de Supercars.

F1 op Bathurst

De omgebouwde landweg heeft ondanks z'n status nooit gastheer mogen spelen voor de Formule 1. Tegen de tijd dat Australië een officiële Grand Prix kreeg (1985) waren de auto's immers al veel te snel geworden. Bovendien hadden Adelaide en Melbourne uiteindelijk meer geld te besteden.

In 2011 werd er echter toch een F1-bolide losgelaten op het circuit. Als onderdeel van een promo voor sponsor Vodafone stuurde McLaren namelijk Jenson Button op pad met de MP4-23 uit 2008. Jenson zette meteen een onofficieel ronderecord. Supercars-coureur Craig Lowndes kwam overigens binnen een seconde van de wereldkampioen van 2009.

Red Bull en Ricciardo

Twaalf jaar later brengt het team van Red Bull de Formule 1 terug op Mount Panorama. In het weekend van 3-5 februari zal RBR in het voorprogramma van de Intercontinental GT Challenge Bathurst 12 Hour enkele demonstraties gaan uitvoeren.

Zoals altijd wordt bij het evenement de trouwe Red Bull RB7 demowagen uit 2011 ingezet. Achter het stuur zullen we ongetwijfeld local boy Daniel Ricciardo vinden. De populaire Aussie heeft immers een nieuw baantje als Red Bull-promorijder.

Recordrun?

Red Bull's trouwe werkpaard uit 2011 zal op Bathurst ingezet worden.

Het is nog niet bekend wat de demo's precies in zullen gaan houden. Hopelijk gaat het echter verder dan wat burnouts en donuts en krijgen we een semi-serieuze gooi naar het ronderecord te zien. De pace van de McLaren MP4-23 en de Red Bull RB7 is vergelijkbaar, dus DannyRic zou voor een flinke uitdaging komen te staan.

Een nieuw officieus ronderecord zou bovendien goed zijn voor de PR, en dat is nu net waar Daniel voor ingehuurd is. Hopelijk krijgt The Honeybadger de kans om zijn snelheid weer eens een keer te tonen.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool
  • MotocrossMaster16