Ken Block (55) overleden

Stuntrijder, rallycoureur en hoonigan Ken Block is niet langer onder ons. De 55-jarige Amerikaan verloor zijn leven bij een sneeuwscooterongeluk.

Ken Block (55) overleden

Wereldberoemde rubbervreter, YouTube-ster en schoenenhandelaar Ken Block heeft helaas het tijdelijke voor het eeuwige verruild. De 55-jarige zelfverklaarde hoonigan kwam gisteren om het leven bij een sneeuwscooterongeluk.

Block reed op een steile helling in Wasatch County, Utah, toen de sneewscooter over de kop sloeg en bovenop hem terecht kwam. Volgens de lokale autoriteiten overleed hij ter plaatse aan zijn verwondingen.

Hoonigan en Gymkhana

Block begon zijn carriere in 2005 als een professionele rallyrijder. In zijn debuutseizoen haalde hij meteen de titel Rookie of the Year binnen in het Rally America Championship. Ken werd echter pas een ster met de tiendelige Gymkhana YouTube-videoserie, waarin hij steeds extremere stunts uithaalde met wagens van Subaru, Ford en later Audi.

Via zijn Hoonigan Racing Division bracht hij iconische bolides zoals de Hoonicorn en Hoonitruck tot leven. Op de piek van de Gymkhana-tijd kwam hij bovendien James May nog even bang maken bij Top Gear.

De rallysport

De rallywereld bleef hem echter fascineren: Block streed mee in Rally America, Global RallyCross, FIA World Rallycross en het World Rally Championship. Zijn laatste WRC-start was de Rally de Catalunya in 2018.

In 2021 maakte hij echter een voorzichtige comeback met het merk waar het allemaal mee begon: Subaru. De Gymkhana-werkzaamheden liet hij over aan vriend, zakenpartner en conculega Travis Pastrana.

Audi

Datzelfde jaar tekende Block een deal met Audi als ambassadeur van de elektrische divisie. Als levenslange Audi Sport quattro-fan kon Ken zijn dromen waarmaken met testritjes in de iconische Group B en Group S rallymonsters uit Ingolstadt.

Als bonus kreeg hij nog even de Audi V8 DTM quattro en de volledig elektrische Audi Vision GT onder de kont. Met de speciaal voor hem gebouwde Audi S1 Hoonitron maakte Block nog een laatste Gymkhana-achtige video: Electrikhana.

RIP

Ken Block werd slechts 55 jaar oud. Hij laat een vrouw, drie kinderen en een onuitwisbare indruk op de autowereld na.

Nieuws
  • Audi, Hoonigan Racing Division