FIA gaat regel die Verstappen tweede titel opleverde herschrijven

De verwarrende clausule die Max Verstappen de titel in handen gaf op Suzuka gaat op de schop. Na kritiek vanuit de teams op de bizarre afwikkeling van het kampioenschap zal de FIA het regelboek rond verkorte races gaan herschrijven.

FIA gaat regel aanpassen die Verstappen tweede titel opleverde 

De zege van Max Verstappen op een verregend Suzuka leidde tot misschien wel de meest anticlimactische titelwinst ooit. Een fout van Charles Leclerc in de laatste chicane leverde een penalty op, waardoor de Monegask teruggezet werd naar de derde plek achter Sergio Perez.

Hierdoor was de voorsprong van Verstappen in het kampioenschap onoverkomelijk geworden. Na de race had echter niemand dat door, afgezien van interviewer en ex-F1 coureur Johnny Herbert. De Brit deelde op de valreep even mee dat Max toch echt de titel op zak had. Verstappen kon het pas na meerdere bevestigingen geloven.

Verwarring en verbazing

De ongemakkelijke en vreemde manier waarop het kampioenschap besloten werd kon op de nodige kritiek rekenen vanuit de paddock. Iedereen was namelijk in de veronderstelling dat er voor de door hevige regen en zware crashes verkorte Grand Prix geen volle punten toegekend zouden worden.

Een nieuw reglement gecreëerd als reactie op de farce van Spa 2021 stelde immers dat er minimaal 75% van de race afgelegd zou moeten worden voor volle punten. Die regel bleek echter alleen te gelden voor races die niet hervat konden worden. Aangezien de race op Suzuka met en zwart-wit geblokte vlag afgerond werd was de regel niet van toepassing en werden er alsnog volle punten toegekend. De verwarring en onduidelijkheid rond de reglementen werd de FIA zwaar aangerekend door de teams.

Aangebrand

Als reactie op de stortvloed aan kritiek zet de FIA op aansturen van president Mohammed Ben Sulayem alsnog het mes in de reglementen rond verkorte races. Kersverse sportief directeur Steve Nielsen krijgt de taak om de regels eenvoudiger en duidelijker te maken. Tegenover Motorsport.com reageerde Mohammed bijzonder aangebrand op de situatie. De Emirati kan er niet bij dat de FIA opdraait voor het uitvoeren van regels die samen met de teams opgesteld zijn:

"Ja, het verandert. Steve, die nu sportief directeur is, zal het gaan verbeteren. Terug naar Japan. Allereerst, als je er naar kijkt, we hadden een compleet rapport voor de volgende race. Het was nog nooit eerder gedaan. We hadden het op de website van de FIA. En dan wat betreft de punten: wie koos daarvoor? De teams. Wie keurde het goed? De teams. En wie krijgt de schuld? Wij. Eerlijk. Waar is de eerlijkheid? Vertel het me. Dit is frustrerend."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool