Voormalig F1-coureur Johnny Herbert stapt op bij Sky Sports F1

De man die Max Verstappen op zijn tweede titel attendeerde zal dit seizoen niet meer voor de camera verschijnen. Via Instagram 58-jarige Brit weten het Sky Sports F1-team te zullen missen.

Voormalig F1-coureur Johnny Herbert stapt op bij Sky Sports F1

Als gepensioneerde F1-coureur heb je een paar opties voor een vervolgfunctie. Als je geen zin hebt om ergens anders minder hard rondjes te rijden kom je al snel terecht op de paddock met een gekleurde microfoon in de hand. Met een paar Grand Prix achter je naam hebben je wilde speculatie en ongezouten meningen immers een stuk meer waarde.

Vrijwel iedere TV-zender of streamingsdienst heeft minimaal één F1-veteraan weten te strikken, maar niemand heeft er meer dan het Britse Sky Sports. In 2022 had de zender maar liefst zeven ex Grand Prix rijders op de loonlijst, waaronder twee wereldkampioenen. De club werd aangevuld met vrouwen uit de IndyCar/NASCAR en W Series en vijf mediamensen. Het levert in ieder geval een uitdagend zoekplaatje op.

Bye, Johnny

Het legertje commentatoren en interviewers zal voor 2023 echter iets inkrimpen. Sky zal het namelijk moeten doen zonder oud-F1 coureur en Le Mans-winnaar Johnny Herbert. De 58-jarige Brit zwaait na tien seizoenen voor de camera af bij de zender. In een Instagram-post meldde Herbert dat hij het enorme team van Sky erg zal gaan missen. Het is niet bekend of hij ergens anders aan de bak zal komen.

Raceverleden

Johnny Herbert kende een lange en relatief succesvolle carrière in de Formule 1. In 1989 maakte hij zijn debuut voor het team van Benetton, ondanks de verschrikkelijke verwondingen aan zijn voeten die hij opgelopen had bij een F3000-crash een jaar eerder. Herbert verging van de pijn in zijn eerste paar Grand Prix, en werd na zes races gedumpt door het team toen hij zich niet wist te kwalificeren in Canada.

Later in het seizoen deed hij een paar invalbeurten voor Tyrrell, iets wat hij herhaalde voor Lotus in 1990 en 1991. Johnny kreeg voor 1992 een vast stoeltje bij Lotus en bleef bij het team tot het faillissement eind 1994. Nog voor het einde van dat seizoen kwam hij via een eenmalige race voor Ligier terug bij Benetton. Herbert fungeerde in 1995 als vaste teamgenoot van ene Michael Schumacher en wist twee races te winnen.

Het jaar erop stapte hij voor drie siezoenen over naar Sauber, gevolgd een seizoen voor Stewart, waarbij hij een enkele Grand Prix won op de Nürburgring. Samen met Eddie Irvine vormde hij het eerste duo voor het fonkelnieuwe Jaguar-team in 2000. Na een teleurstellend seizoen zette hij echter een punt achter het F1-avontuur.

Bertrand Gachot, Volker Weidler en Johnny Herbert, Le Mans 1991.

Tijdens zijn knipperlichtrelatie met de F1 begin jaren '90 kwam Herbert ook uit voor het Le Mans-team van Mazda. In 1991 haalde hij samen met F1-rejects Volker Weidler en Bertrand Gachot de eerste Le Mans overwinning voor een Japanse auto binnen. Vanwege voedselvergiftiging was hij echter te zwak om mee te kunnen genieten op het podium.

Na zijn F1-carrière keerde Johnny terug naar Le Mans in 2001, dit keer met het team van Audi. Ondanks de dominantie van de R8 LMP greep Herbert echter drie keer op rij naast de trofee, met tweede plaatsen in 2002, 2003 en 2004.

Formule 1
  • BrunoPress, Sky Sports