Huh? Alfa Romeo F1 gaat het doen zonder teambaas

Een bizarre ontwikkeling in F1-land: het team van Alfa Romeo zal het in 2023 gaan doen zonder chef. In plaats daarvan wordt Sauber Group Managing Director Alessandro Alunni Bravi aangemerkt in de splinternieuwe functie van 'Team Representative'...

Huh? Alfa Romeo F1 gaat het doen zonder teambaas

De doorgaans dodelijk saaie winterstop werd recent opgeschud door een chaotische stoelendans tussen teambazen en CEO's. Zo werd de top van Williams ontslagen ten faveure van Mercedes-strateeg 'Valtteri it's' James Vowles, werd Mattia Binotto bij Ferrari vervangen door Alfa Romeo's Fred Vasseur en kaapte Alfa Romeo op haar beurt Andreas Seidl weg bij McLaren.

De aanstelling van Seidl als Sauber Group CEO vulde echter maar één rol op die Vasseur leeg achtergelaten had. Het Zwitserse team met Italiaanse stickers moest nog steeds op zoek naar een chef voor de Formule 1-divisie. Althans, dat zou je denken. Vandaag werd echter bekend dat Alfa Romeo het traditionele stoeltje doodleuk leeg laat.

'Team Representative'

In plaats van een teambaas heeft Alfa Romeo namelijk Sauber Group Managing Director Alessandro Alunni Bravi naar voren geschoven als 'Team Representative'. Vrij vertaald zal de 48-jarige Italiaan dus een vertegenwoordiger zijn van het team.

Nu kunnen we het mis hebben, maar dat klinkt niet wezenlijk anders dan de taakomschrijving van een reguliere teambaas. Wellicht krijgt Bravi echter geen zeggenschap over Alfa Romeo F1, en mag hij alleen gaan opdraven als veredelde woordvoerder.

Bravi wie?

Alessandro Alunni Bravi groeide op in het Italiaanse plaatsje Passignano sul Trasimeno, het hoofdkwartier van legendarisch slecht Formule 1-team Scuderia Coloni (1987-1991). In 1999 studeerde Bravi met vlag en wimpel af bij de universiteit van Perugia en begon hij een carrière als advocaat. De Italiaan vond een niche in de motorsport, en kwam niet geheel toevallig terecht bij het hernoemde Coloni Motorsport in 2002. Tegen die tijd was het team echter weer actief in de Formule 3000.

Na een uitstapje in de rallysport keerde hij terug op het circuit als teambaas van het Trident Racing team in het eerste seizoen van de GP2. Later stapte hij terug naar een rol in de advocatuur voor ART Grand Prix (GP2), Spark Racing Technology (Formule E) en Birel ART (Karting).

In 2016 startte Bravi zijn eigen motorsport managementbedrijf. De Italiaan vulde zijn portfolio met grote namen als Robert Kubica, Christian Lundgaard (IndyCar), Gianmari Bruni (GTE Pro) en Stoffel Vandoorne. Het jaar erop nam hij plaats aan de top van de Sauber Group als bestuurslid.

In 2022 werd hij gepromoveerd tot Managing Director van de Sauber Group, een functie waarin hij het overzicht had over de marketing, communicatie, verkoop, juridische afdeling en financiën van alle bedrijven onder de Sauber-paraplu. Dit jaar komt daar dus een splinternieuwe functie bij.

Formule 1
  • BrunoPress, Sauber Group