Bevestigd: Mercedes E63 AMG wordt V8-loze plug-in hybride

Na meer dan twintig jaar achtcilinders geeft Mercedes-AMG toch toe aan downsizing. De volgende E63 AMG gaat zijn kleine broertje achterna met een kleinere plug-in hybride aandrijflijn.

Bevestigd: Mercedes E63 AMG wordt V8-loze plug-in hybride

Zeg je Mercedes-AMG, dan zeg je V8. De performance divisie heeft z'n reputatie nu eenmaal gebouwd op ruige, krachtige achtcilinders. AMG reed zich in 1971 immers in de kijker met de 6,8 liter 300 SEL 'Rote Sau'.

Toen de tuner en racefabriek in 1999 volledig onderdeel werd van Mercedes-Benz werd die traditie vrolijk doorgezet. Net als bij BMW was de belangrijkste noot in het Mercedes-AMG de midsize sedan. Boven en onder de E-klasse werden allerlei motoren ingezet, maar de E kon altijd bouwen op een V8.

W210 E55 AMG 4Matic

Het doek valt

Helaas voor de traditioneel ingestelde AMG-fan moet de divisie met zijn tijd meegaan. Nu emissie eisen steeds strenger worden kan een pure V8 helaas niet meer verantwoord worden.

Die trend zagen we al met de komst van de viercilinder hybride C63 AMG. Ondanks hoopvolle geruchten dat de E dit lot bespaard zou blijven en de V8 hybride aandrijflijn van de GT63 AMG over zou nemen is het doek alsnog gevallen.

E53++

Autocar weet namelijk te melden dat de nieuwe E63 het zal moeten doen met een kleinere motor. Gelukkig blijft de auto de overstresste viercilinder uit de C bespaard, waardoor er maar één optie overblijft: de zes in lijn. De E63 zal volgens de Britten een doorontwikkelde variant krijgen van de bekende drieliter twin turbo M256, die nu te vinden is in de mindere E53 AMG.

Het blok met in samenwerking met een elektromotor op de achteras gaan zorgen voor een systeemvermogen van zo'n 710 pk. De E krijgt bovendien een stekker mee, al is het volledig elektrische rijbereik vooral bijzaak. De huidige C63 en GT63 komen immers niet verder dan zo'n twaalf kilometer. Met behulp van. eennegenraps automaat moet de auto van nul naar honderd kunnen knallen in 3,4 seconden en doorstomen naar een top van zo'n 300 kilometer per uur.

M256 zescilinder in een E53 AMG cabriolet.

Einde van een tijdperk

Met de nieuwe generatie E63 zal er een einde komen aan een lange traditie van V8 E-klasses, waarvan de eerste met behulp van Porsche verscheen in 1991. Voortaan zal de achtcilinder voorbehouden blijven aan de absolute topklasse, totdat de elektrische revolutie alle grote verbrandingsmotoren buiten spel zet. Voor speculanten is het smullen geblazen: de prijzen van de laatste V8 AMG's zullen ongetwijfeld een boost gaan krijgen.

Nieuws
  • Mercedes-Benz