De Gulf-kleuren keren terug in de Formule 1

Het iconische lichtblauw en oranje maakt dit seizoen hoogstwaarschijnlijk een comeback. Een lekje op de site van Williams noemde de oliemaatschappij namelijk als partner.

De Gulf-kleuren keren terug in de Formule 1

In de autosport zijn er maar een paar kleurenschema's echt legendarisch. Zo is er bijvoorbeeld de witte Martini-livery, het zwart/goud van John Player Special en het wit/donkerblauw van Rothmans.

Alledrie vallen ze echter in het niet bij het simpele maar extreem effectieve recept van Gulf Oil: een babyblauwe auto met een oranje neus en streep over het dak. Met dank aan iconische machines als de Ford GT40 en Porsche 917 werd de livery meteen in het collectieve geheugen gebrand.

Eenmalig optreden

De kleuren van Gulf verschenen echter nooit in die hoedanigheid in de F1, tot twee jaar geleden. In een eenmalige deal liet McLaren de wagens van Daniel Ricciardo en Lando Norris overspuiten voor de Grand Prix van Monaco in 2021. Het bleek een gouden zet te zijn: Norris pakte meteen een podium achter Carlos Sainz en Max Verstappen. Helaas was het succes niet genoeg om de deal met Gulf te verlengen.

Gulf Oil Williams Racing

Dit jaar lijkt de olieboer echter toch terug te komen. Volgens de geruchtenmolen zou Gulf zich namelijk verbonden hebben aan het Mercedes B-team van Williams. Daar was echter nog geen concreet bewijs voor, tot nu toe.

Een onoplettende medewerker achter de knoppen van de website van het team publiceerde namelijk onbedoeld een pagina waarin Gulf Oil prominent als teampartner beschreven werd. In tegenstelling tot de overige sponsors kreeg Gulf een volledige pagina aan zich gewijd, wat de indruk geeft dat het concern de touwtjes van Latifi-familiebedrijf Sofina over zou kunnen nemen als hoofdsponsor.

Echte schoonheid?

De pagina werd al snel verwijderd toen de fout opgemerkt werd, maar het kwaad is al geschied. Na jaren van teleurstellende tandpasta en busmaatschappij-liveries zit de druk er nu vol op voor Williams.

De fans verwachten nu immers een ware schoonheid. Zo lang het team niet teveel aan het kleurenschema zal gaan sleutelen - en Gilf daadwerkelijke een hoofdsponsor is - zou dat geen probleem moeten zijn. De nieuwe livery wordt Williams onthuld op maandag 6 februari.

Formule 1
  • BrunoPress, Porsche