Volkswagen komt met vervanging voor afgeschaft Wörthersee GTI Treffen

Het beroemde evenement aan het Oostenrijkse meer werd vanwege ecologische duurzaamheidsbezwaren permanent afgeschaft, maar Volkswagen laat zich niet uit het veld slaan. Het merk is hard aan het werk om een vervanger in het leven te roepen voor de enorme VAG-meeting. De locatie laat zich raden.

Volkswagen komt met vervanging voor afgeschaft Wörthersee GTI Treffen

Nota bene op Valentijnsdag moesten we melden dat het grootste Volkswagen-feestje ter wereld verwezen was naar de geschiedenisboeken. Het evenement kon volgens de lokale overheid niet langer door de beugel. Niet vanwege de alsmaar toenemende drukte en overlast voor het kleine dorpje, maar vanwege de druk op het milieu en de plaatselijke ecosystemen.

Plaats bieden aan honderden knallende TFSI's paste volgens de gemeente Maria Wörth immers totaal niet bij de duurzaamheidsplannen. Zo kwam er een vroegtijdig einde aan een festival dat al sinds 1982 jaarlijks gevierd werd.

Volkswagen redt

De beslissing van de gemeente leek het doodvonnis te tekenen voor de GTI Treffen, tenzij iemand met een goed alternatief zou komen. Tegenwoordig is het echter steeds moeilijker om vergunningen tev krijgen voor dergelijke 'vieze' feestjes. Gelukkig laat Volkswagen de fervente VAG-fans niet in de steek. Het merk heeft namelijk aangekondigd zelf met een vervanger te komen voor Wörthersee.

De locatie laat zich raden: Wolfsburg. De stad werd in 1938 immers gesticht om de werknemers van de KdF-fabriek te huisvesten. Na de oorlog werd KdF om begrijpelijke redenen omgedoopt tot Volkswagen. In 2000 opende het merk het Autostadt-complex als vlaggenschip van het VAG-imperium. De enorme campus is uiteraard de perfecte locatie voor de nieuwe GTI Treffen.

Voor en door de fans

VW-marketing bobo Imelda Labbé legde de reden voor het snelle ingrijpen vanuit Volkswagen nog even fijntjes uit. Volgens de topmanager zijn de GTI-fans en de GTI Treffen onmisbaar voor het merk en zal VW er alles aan doen om het nieuwe evenement naar de wensen van de fans in te richten:

"Onze GTI fans zijn heel belangrijk voor Volkswagen en dat is waarom de uitwisseling met hen heel dierbaar is voor ons. Om deze reden, nadat de GTI Treffen bij de Wörthersee helaas afgelast is, besloten we vrij snel om de GTI gemeenschap in Wolfsburg een nieuw thuis te bieden voor het evenement. Bij het plannen van het evenement willen we ook rekening houden met de ideeën van de fans, want het zou boven alles een meeting moeten zijn voor hen. Daarbij zullen we in staat zijn om een paar highlights en verrassingen te bieden het komende jaar.

De plotselinge afschaffing van de originele meeting heeft Volkswagen geen tijd gegeven om de nieuwe GTI Treffen te prepareren voor dit jaar. Naar verwachting komt het evenement in 2024 echter in volle glorie terug.