'Snelste auto ooit'-claims Hamilton ontkracht door simulatie (video)

De claims van Sir Lewis over de snelheid van de Red Bull RB19 zijn op de proef gesteld. Door de pole position rondes in Bahrein van 2020 en 2023 naast elkaar te leggen maakte YouTuber Formula Addict het nodige duidelijk.

'Snelste auto ooit'-claims Hamilton ontkracht door simulatie (video)

Sinds de start van het seizoen is de Formule 1-wereld in rep en roer. Voor het eerst sinds 2013 heeft Red Bull namelijk vanaf de eerste race een auto die - in racetrim - niet bij te houden is door de concurrentie.

Na de Grand Prix van Saoedi Arabië durfde Mercedes-kopman Lewis Hamilton zelfs te claimen dat de RB19 de snelste en meest dominante auto was die hij ooit had gezien. Hamilton kreeg vrijwel meteen gelijk van de Britse journaille in de vorm van Ted Kravitz. Sky Sports commentator David Croft bestempelde de snelheid van de Red Bull zelfs als 'zorgelijk'.

Tegenreactie

De claims vanuit de Hamilton-Sky Sports hoek zorgden uiteraard voor een felle tegenreactie. Uit de mond van Sir Lewis - de man die zeven jaar lang met een dominante auto rondreed - klonk de observatie immers lichtelijk kortzichtig en hypocriet.

Fernando Alonso greep meteen de kans om het op leeftijd te gooien, terwijl Max Verstappen wees naar de statistieken uit het Mercedes-tijdperk. YouTuber Formula Addiction besloot op dat laatste dieper in te gaan.

W11 vs RB19

Via een handige visualisatie legde Formula Addiction de pole position rondes van Bahrein in 2020 en 2023 over elkaar heen. Al vanaf de eerste bocht wordt pijnlijk duidelijk hoeveel sneller de Mercedes W11 was dan de huidige Red Bull.

Op een licht snelheidsvoordeel op het einde van het rechte stuk na komt de RB19 nooit ook maar in de buurt van de Schwarzpfeil. Het gat tussen de Mercedes en de Red Bull is ongeveer net zo groot als dat tussen Max Verstappen's pole position en de P20-tijd van Pierre Gasly dit jaar. Daarmee kan de zaak definitief afgesloten worden.

Formule 1
  • Formula Addict