Dochter Ken Block gaat 1400 pk Pikes Peak Porsche rijden

Lia Block neemt het laatste project van haar recent overleden vader over. De zestienjarige rallydame vindt het echter nog te vroeg om voor het absolute Pikes Peak record te gaan.

Dochter Ken Block neemt 1400 pk Pikes Peak Porsche over

Op 3 januari verloor de autosportwereld een legende. Amerikaanse rally- en stuntrijder Ken Block overleed na een onfortuinlijk ongeval met een sneeuwscooter. Ondanks zijn beperkte succes in het WRC was de 55-jarige racer een icoon vanwege zijn populaire Gymkhana-videoserie en de krankzinnige creaties van zijn Hoonigan Racing Division.

Het laatste project van HRD bleef door zijn dood echter onvoltooid. Ondanks een deal met de elektrische divisie van Audi kwam Block met een 1400 pk sterk benzineslurpend Pikes Peak-monster.

Hoonipigasus

De 'Hoonipigasus' werd gebouwd met het oog op een recordrun bij de beroemde Pikes Peak International Hillclimb. Het buizenchassis heeft dan ook vrij weinig te maken met de replica van een klassieke Porsche-body die er bovenop geplaatst is.

De twin turbo zescilinder boxer vinden we bijvoorbeeld in het midden, met aandrijving op alle vier wielen. Het grootste wapenfeit van de wagen is echter het actieve ophangingssysteem. Op basis van GPS-data stelt de Porker de rijhoogte precies af op het wegdek.

Het geheel werd versierd met de livery van de fameuze Porsche 917/20 'Pink Pig' uit 1971, waarmee de naam meteen verklaard is.

1400 pk eerbetoon

Ken deed afgelopen jaar een eerste gooi naar het Pikes Peak record met de Hoonipigasus, maar moest door technische problemen tijdens de trainingen opgeven. Ter ere aan zijn nagedachtenis heeft zijn zestienjarige dochter Lia de taak echter op zich genomen. Lia zal tijdens de editie van 2023 de brute 911-achtige over het parcours gaan sturen.

Ken's doel

Lia's run zal uiteraard niet meteen tegen de stopwatch zijn. De rallydame vindt dat ze eerst nog een stuk meer ervaring op moet doen voordat ze het monster vol de sporen kan geven op de levensgevaarlijke bergweg.

De tiener heeft buiten een paar drag races met de Hoonicorn en een succesvolle carrière in de lagere categorieën van de Amerikaanse rallysport immers weinig kaas gegeten van recordbrekende Pikes Peak runs. Gaandeweg wil ze echter toch naar het doel van haar overleden vader toe gaan werken. We wensen haar alle succes.

Autosport
  • Porsche