George Russell wil met FIA praten om 'saaie' races spannender te maken

George vindt de Formule 1 helemaal niets meer aan. In samenwerking met de FIA wil de Brit de nodige hervormingen doorvoeren om de spanning er weer in te brengen.

George Russell wil met FIA praten om 'saaie' races spannender te maken

Na een zinderend 2021 en een puike eerste helft van 2022 is de storm in de Formule 1 grotendeels gaan liggen. Net als voorheen kunnen we op basis van de volgorde in de kwalificatie eigenlijk wel zeggen wat de uitslag van de race is, tenzij een van de Red Bulls een probleem had.

Die voorspelbaarheid en saaiheid is een doorn in het oog van Mercedes-coureur en Grand Prix Drivers Association-voorzitter George Russell. Volgens de Brit zijn de FIA en de Formule 1 verantwoordelijk voor twee elementen die inhalen dit jaar een stuk moeilijker hebben gemaakt.

Korte DRS

Een van de recente beslissingen waar Russell een groot probleem mee heeft is het inkorten van de DRS-zones. In een krampachtige poging te bewijzen dat de ground effect auto's toch echt minder DRS nodig hebben (of om het DRS-voordeel van Red Bull te verminderen) heeft de organisatie de open-vleugel-zones drastisch korter gemaakt. Dat is volgens George nogal tegenstrijdig. Door kortere DRS-zones ontstaan er immers minder inhaalmogelijkheden:

"Het verkleinen van de DRS-zones zal ons niet helpen meer inhaalacties te zien tijdens het seizoen. Het is iets waar we over gepraat hebben in de rijdersbriefing vorige week, en ik weet zeker dat we er dit weekend over zullen praten. Ik denk dat we er voor zijn om de DRS-zones op het niveau van vorig jaar te houden, duidelijk niet verkleinen.

"Ik denk dat we allemaal niet echt begrijpen waarom ze ingekort zijn. Geen van ons werd erover bevraagd of naar onze mening over gevraagd en ik denk dat de race in Baku voor zichzelf spreekt. DRS is er om inhalen te bevorderen en het is altijd opwindend als je grote DRS-voordelen hebt en het je de kans geeft om te vechten. In Baku was het duidelijk te kort."

Bandenprobleem

Het tweede en laatste punt van Russell is de verrassende duurzaamheid van de huidige Pirelli banden. Het merk staat erom bekend expres rubber te ontwikkelen dat in recordtempo uit elkaar valt, maar dit seizoen houden de P Zero's het bijzonder lang vol. Hierdoor is er steeds minder ruimte voor alternatieve bandenstrategieën en kunnen mannen als Max Verstappen doodleuk 80% van een race op hetzelfde rubber rijden.

Russell wil met de FIA en de Formule 1 in gesprek om beide punten grondig aan te pakken. Volgens de Brit is het hoog tijd dat de belofte van de nieuwe generatie auto's ingelost wordt:

"Het zijn makkelijke eenstoppers geweest de laatste paar races. Wanneer iedereen volgas pusht zijn er minder spannende races. We zullen met de FIA en de F1 hierover praten want we willen in staat kunnen zijn te racen, we willen kunnen vechten, zoals we allemaal deden in de karting, toen er geen aerodynamica was. Dus dat is de ultieme droom. De sport werd echt veel beter toen deze nieuwe auto's geïntroduceerd werden, maar we moeten nu naar de volgende stap."

Formule 1
  • NL Beeld / ProShots / BrunoPress